Bangladeş Dışişleri Danışmanından Hindistan'a SAARC Çağrısı
Bangladeş geçici hükümeti Dışişleri Danışmanı Touhid Hossain, Hindistan'a Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü’nün (SAARC) faaliyetlerini destekleme çağrısında bulundu. Umman'ın başkenti Maskat'ta düzenlenen 8. Hint Okyanusu Konferansı çerçevesinde yapılan görüşmede, Hossain ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar bölgesel konuları ele aldı.
Hossain, görüşmede SAARC Daimi Komite Toplantısı'nın düzenlenmesinin önemine değinerek, bu konuda Hindistan'ın desteğini talep etti. Ayrıca, ikili ilişkilerde ortaya çıkan zorlukların ortak çabalarla çözülmesi gerektiğinin altını çizerken, ikili anlaşmaların önemi üzerinde durdu.
Tarafların, sınır güvenliğine ilişkin sorunları ele alma noktasında olumlu bir yaklaşım sergilediği ifade edildi.
SAARC: 2016'dan Beri Hareketsiz
Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü (SAARC), 8 Aralık 1985 tarihinde Bangladeş'in başkenti Dakka'da, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Butan, Maldivler, Nepal ve Sri Lanka'nın devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı bir toplantı ile resmi olarak kurulmuştur. Hindistan, 2007 yılında düzenlenen 14. SAARC Zirvesi'nde Afganistan'ı da üyeleri arasına katmıştır.
Ancak, Hindistan'ın 2016'daki çekilişi sonrası SAARC, aktif şekilde faaliyet göstermemektedir.