Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bangladeş Eski Başbakanı Hasina, Cinayet Şüphelisi Olarak Üçüncü Davada Yer Aldı

Bangladeş'te eski Başbakan Hasina, iki cinayet davasında daha şüpheli olarak yer almakta, protestolar sonucu ülkeyi terk etti.

Yayın Tarihi: 14.08.2024 15:58
Güncelleme Tarihi: 14.08.2024 15:58

Bangladeş Eski Başbakanı Hasina, Cinayet Şüphelisi Olarak Üçüncü Davada Yer Aldı

Bangladeş'te Sıcak Gelişmeler

Bangladeş'in eski başbakanı Şeyh Hasina Vecid, hükümet karşıtı protestoların gölgesinde Hindistan'a gitmesinin ardından, iki cinayet davasında daha şüpheli konumuna yerleşti. Bu durum, cinayet davalarının sayısının üçe çıkmasına neden oldu.

Cinayet Davalarının Detayları

Dhaka Tribune gazetesinin aktardığına göre, Hasina'nın şüpheli olarak gösterildiği vakalar, 2015 yılında başkent Dakka'nın Uttara bölgesinde bir avukatın kaybolması ve Kafrul bölgesinde öğrenci Faizul İslam Rajon'un öldürülmesi ile ilgili. Hasina, protestolar sırasında yaşamını yitiren bir kişi için açılan bir önceki davada da şüpheli olarak yer alıyordu.

Uluslararası Suçlar Mahkemesi Açıklaması

Bangladeş'teki geçici hükümetin hukuk, adalet ve parlamento işleri danışmanı Asif Nazrul, düzenlediği basın toplantısında, 1 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen protestolar sırasında yaşanan ölümlerle ilgili davaların Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT) tarafından değerlendirileceğini duyurdu. Nazrul, 'Pozisyonları ne olursa olsun herkes adaletle yüzleşecektir' sözlerini sarf etti.

Kontejan Tartışmaları ve Protestolar

Bangladeş'te, 1971 Bağımsızlık Savaşı'ndan kaynaklanan kamuda kontenjan ayrılması kararının alınması ile öğrenciler başta olmak üzere geniş bir protesto hareketi başlamıştı. Temmuz ayının sonunda Yüksek Mahkeme'nin kotayı düşürmesiyle eylemlerin sona ereceği bildirilmişti. Ancak, protestolar sırasında meydana gelen şiddet olaylarıyla bağlantılı olarak, Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı yasaklandı ve göstericiler, yaşamını yitirenler için 'adalet' talep etmek amacıyla yeniden sokaklara döküldüler.

Son Gelişmeler

Protestolar sırasında yüzlerce kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi gözaltına alındı, bu süreçte Başbakan Şeyh Hasina da resmi konutunu terk ederek askeri helikopterle Hindistan'a gitmek zorunda kaldı. Protestocular, Hasina'nın konutunu basarak tepkilerini dile getirdi. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümetin başkanı olarak göreve başladı.