Balıkesir İtfaiye Teşkilatına 7 yeni araç ile güç takviyesi
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın öncülüğünde, Balıkesir İtfaiye Teşkilatı hizmet envanterine 7 yeni modern araç kazandırıldı. Yeni araçlar, ilin afetlere karşı dayanıklılığını artırma yönündeki stratejik adımların bir parçası olarak hizmete alındı.
Yeni araçların niteliği ve dağılımı
Teslim edilen araçlar arasında 2 adet 35 bin litrelik su ikmal tırı, 3 adet 12 bin litrelik itfaiye aracı, 1 arazi tipi itfaiye aracı ve 1 su altı/su üstü arama kurtarma aracı bulunuyor. Başkan Akın, bu takviye ile Balıkesir İtfaiyesi’nin bölgenin en güçlü teşkilatı olma hedefini pekiştirdiğini vurguladı.
Filo ve finansman planı
Büyükşehir Belediyesi, araçların bakım ve modernizasyonunu öz kaynaklarla yürütürken, Dünya Bankası ve İller Bankası üzerinden sağlanan 20 milyon Euro’luk afet ve deprem kredi fonu ile yeni alım süreçleri tamamlanma aşamasında. Birinci ve ikinci aşamada sözleşmeler imzalanmış; 24 metrelik merdivenli 7 araç ve 12 ton su kapasiteli 7 araç olmak üzere toplam 14 aracın imalatına başlandı. Bu araçların 2026 Mayıs ayında teslim edilmesi hedefleniyor. Üçüncü aşamada ise 30 araçlık alım için onay süreçleri tamamlandı ve ihale bekleniyor. Planlandığı şekilde envantere eklenecek 51 araç ile filo büyüklüğü 230 araca ulaşacak.
Personel, eğitim ve operasyonel kapasite
Balıkesir İtfaiyesi hâlihazırda 44 istasyon, 179 araç ve 860 personelle 7/24 görev yapıyor. Kurum, KPSS ve objektif ölçütlerle gerçekleştirilen üç aylık eğitimlerin ardından kadroya 50 genç itfaiyeci daha dahil etti. Ayrıca kırsal yangın römorku sayısı 833 olarak güncellendi ve 2026 yılında 50 römork daha teslim edilecek.
Arama-kurtarma kapasitesini artırmaya yönelik adımlar kapsamında akredite arama kurtarma köpeği sayısı 2'ye çıkarıldı. Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmaları ile hızlı müdahale ve veri erişimi geliştirilirken, Psikososyal Destek Birimi kurularak personelin olay sonrası travma yönetimine de odaklanıldı. AFAD üzerinden ulusal hafif ve orta sınıf kurtarma akreditasyonu eğitim ve uygulama programı Mayıs ayında tamamlanacak.
Ulusal hizmet ve eğitim altyapısı
Balıkesir İtfaiye Teşkilatı, su altı ve su üstü eğitim merkezinin ulusal itfaiye teşkilatlarına hizmet verebilecek seviyede olduğunu bildiriyor. Ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği ile yapılan çalışmalarda Balıkesir İtfaiyesi, Merdivenli Araç Operatör belgesi veren itfaiyeler arasında yer alıyor; Proagresif Sürüş Eğitim Belgesi ile ilgili görüşmeler de sürüyor.
Yönetici açıklamaları ve tören
Başkan Ahmet Akın, Balıkesir İtfaiyesi’nin bölgedeki en güçlü teşkilat olması gerektiğini belirterek orman yangınları ve depremlerin bu gerekliliği gösterdiğini ifade etti. Akın, Sındırgı’daki müdahaleye atıfta bulunarak itfaiyenin AFAD ile birlikte hızlı reaksiyon gösterdiğini hatırlattı.
Vali İsmail Ustaoğlu da yeni araçların il ve ülke hizmetinde önemli görevler üstleneceğini belirtti ve yaz boyunca görülen orman yangınlarına dikkat çekti. Araç alım töreni, Salih Tozan Kültür Merkezi yanında gerçekleştirildi; törende Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı ile çeşitli belediye başkanları, basın mensupları ve vatandaşlar bulundu.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve itfaiye yönetimi, mevcut yatırımlar ve planlanan alımlarla ilin afetlere karşı müdahale kapasitesini artırmayı sürdürmeyi hedefliyor.
ALIKESİR’İ AFETLERE KARŞI DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRMEK İÇİN İTFAİYE TEŞKİLATINA 7 YENİ MODERN ARAÇ KAZANDIRILDI