Balıkesir'den yeni tat: Enes Teke'nin kokoreçli pizzası Avrupa sahnesinde

Balıkesirli girişimci Enes Teke, kokoreçi pizzaya taşıdı; yeni lezzet yerel ilgi gördü ve 'TOP 50 Pizza' yarışmasına katıldı.

Yayın Tarihi: 21.11.2025 14:44
Güncelleme Tarihi: 21.11.2025 14:44

Balıkesir'den yeni tat: Enes Teke'nin kokoreçli pizzası Avrupa sahnesinde

Balıkesir'den yeni tat: Enes Teke'nin kokoreçli pizzası Avrupa sahnesinde

Balıkesir, kokoreç geleneğini İtalyan mutfağıyla buluşturan bir yeniliğe ev sahipliği yapıyor. 22 yaşındaki girişimci Enes Teke, kısa süre önce açtığı işletmesinde menüsüne eklediği kokoreçli pizza ile bölge halkının beğenisini topladı.

Konsept ve menü

Teke, yerel bir lezzeti İtalyan pizza tekniğiyle harmanlayarak farklı bir sunum geliştirdi. Üründe mozzarella ve parmesan gibi peynirler ile kokoreç bir araya getiriliyor; pizza piştikten sonra domates ve soğan söğüş olarak ekleniyor. Teke, tercih etmeyen müşterilere sadece kokoreç ile servis seçeneği sunduklarını belirtiyor.

İşletme kısa sürede yakın şehirlerden gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekti. Bu yaklaşım, hem yerel tatlara vurgu yapıyor hem de pizza formatında yeni bir deneyim sunuyor.

Enes Teke, konuyu şu sözlerle özetledi: "Biz konsept olarak İtalyan mutfağı ile Türk mutfağını sentezlemeye çalışıyoruz. Balıkesir’in Türkiye genelinde ün yapmış olan kokoreçini burada da pizza ile birleştirmek istedik. Aldığımız tepkiler de çok güzel oldu. Balıkesir halkı zaten kokoreçi çok seviyor. Bu İtalyan usulü pizza ile birleşince lezzeti katlanıyor. Hatta yakın şehirlerden gelip deneyenler dahi oldu. Mozerella ve parmesan gibi peynirleri kokoreçle birleştirdik ve ürün piştikten sonra domates ve soğan söğüşte kullanıyoruz. Tercih etmeyenlere sadece kokoreç ile birlikte servis ediyoruz"

Avrupa yarışması ve hedefler

Teke, kokoreçli pizzayla uluslararası platformlarda da yer almayı hedefliyor. Hazırladığı pizzalarla Avrupa çapındaki yarışmalara katıldığını belirten Teke, özel olarak "TOP 50 Pizza" adlı yarışmaya başvurduklarını ifade etti.

Katılım ve hedefleri hakkında Teke şu değerlendirmeyi yaptı: "Avrupa’da ’TOP 50 Pizza’ adında bir yarışma var. Biz de ona kokoreçli pizza ile katılım sağladık. Umarım Avrupa’nın 50 pizzasının arasına biz de kokoreç pizza ile girmiş oluruz. Balıkesir, gastronomi dünyasında Türkiye’yi besleyen bir şehir. Balıkesir kuzusunun kalitesi zaten ortada ve bunun bağırsağı zaten özel bir ürün. Kuzular doğal meralarda yetişiyor. Avrupa Birliği bir dönem de kokoreçi yasaklamıştı hatırlarsanız. Biz Avrupa standartlarında pizza yapıyoruz ve Avrupa Birliği’ne kokoreçli pizzayı tanıtmak istiyoruz"

Sonuç olarak, Balıkesir merkezli bu girişim yerel lezzetin uluslararası formatlarda yeniden yorumlanmasına örnek teşkil ediyor ve hem bölgesel gastronomi kimliğini hem de yenilikçi menü anlayışını ön plana çıkarıyor.

KOKOREÇİN BAŞKENTİ OLARAK BİLİNEN BALIKESİR'DE BİR GİRİŞİMCİ TÜRK YÖRE LEZZETİ İLE İTALYAN...

KOKOREÇİN BAŞKENTİ OLARAK BİLİNEN BALIKESİR'DE BİR GİRİŞİMCİ TÜRK YÖRE LEZZETİ İLE İTALYAN MUTFAĞINI HARMANLADI. KOKOREÇİN EŞSİZ LEZZETİNİ YAPTIĞI PİZZALARA TAŞIYAN ENES TEKE, AVRUPA'DA GASTRONOMİNİN ÖNEMLİ İSİMLERİNİN KATILDIĞI YARIŞMADA EN İYİ PİZZA İÇİN KOKOREÇTEN FAYDALANDI.

KOKOREÇİN BAŞKENTİ OLARAK BİLİNEN BALIKESİR'DE BİR GİRİŞİMCİ TÜRK YÖRE LEZZETİ İLE İTALYAN...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.