Seçim sürecine genel bakış
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) mevzuatı çerçevesinde Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştirilecek seçimlere kısa bir süre kalırken, Balıkesir'de üç ana kurumdaki yarışın görece sakin geçtiği dikkat çekiyor. Balıkesir Ticaret Odası (BTO), Balıkesir Sanayi Odası (BSO) ve Balıkesir Ticaret Borsası (BTB) için mevcut başkanların yeniden aday olması bekleniyor ve şimdilik güçlü bir rakip aday ortaya çıkmadı.
Balıkesir Ticaret Odası (BTO)
İki dönemdir başkanlık görevini sürdüren Rahmi Kulanın yeniden aday olması bekleniyor. 2018 seçimlerinde Kerem Kırımlı ile yarışarak tüm meslek komitelerinde başarı sağlayıp göreve gelen Kula, 2022 seçimlerini bu kez rakipsiz kazanmıştı. Mevcut süreçte de güçlü bir rakibin öne çıkmaması, Kula'nın TOBB bünyesindeki görevleri ve kent iş dünyasındaki etkin konumunun seçim sürecinde avantaj sağladığı değerlendirmelerine yol açıyor.
Balıkesir Ticaret Borsası (BTB)
Mehmet Çetin, 2022 seçimlerinde başkanlığa seçilmiş ve görev süresince lisanslı depoculuk yatırımları ile sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıktı. Borsa çevrelerinde mevcut yönetime yönelik memnuniyetin sürmesi, yaklaşan dönemde de desteğin devam edebileceği yorumlarına neden oluyor; şu ana kadar Çetin'in karşısına çıkacak güçlü bir aday bildirildiği yönünde somut işaret bulunmuyor.
Balıkesir Sanayi Odası (BSO)
Nazmi Yarış, 2021 yılında Hasan Eğinlioğlu'nun vefatının ardından başkanlık görevini üstlendi ve 2022 seçimlerinde göreve seçildi. Yaklaşık bin üyesi ve 17 meslek komitesi bulunan odada da şu ana kadar yarışa girecek güçlü bir rakip ortaya çıkmadı; bu durum Yarış'ın yeniden adaylığının güçlü ihtimal olduğunu gösteriyor.
Değerlendirme ve öngörüler
İş dünyası temsilcileri, seçimlere kısa süre kalmasına rağmen adaylık hazırlığına ilişkin somut bir hareketliliğin görülmemesinin mevcut başkanların avantajını artırdığını belirtiyor. Kulislerde, çok sayıda meslek komitesi ve üyeden oluşan oda ve borsalarda seçim kazanabilmek için uzun süreli saha çalışmasının gerekli olduğu, bu nedenle geç dönemde aday çıkmasının zor olduğu değerlendiriliyor. Sonuç olarak, üç kurumda da seçimlerin tek liste veya rakipsiz bir süreç şeklinde tamamlanabileceği öngörülüyor.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) MEVZUATI KAPSAMINDA EKİM VE KASIM AYLARINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK SEÇİMLER ÖNCESİNDE, BALIKESİR TİCARET ODASI (BTO), BALIKESİR SANAYİ ODASI (BSO) VE BALIKESİR TİCARET BORSASI'NDA (BTB) MEVCUT BAŞKANLARIN YENİDEN ADAY OLMASI BEKLENİRKEN, ŞU ANA KADAR GÜÇLÜ BİR RAKİP ADAYIN ORTAYA ÇIKMAMASI DİKKAT ÇEKİYOR.