DOLAR
42,92 -0,19%
EURO
50,57 0,65%
ALTIN
6.231,45 -0,99%
BITCOIN
3.807.929,88 -0,97%

Bakan Yumaklı: Balıkçılıkta sürdürülebilirlik için 177 bin denetim yapıldı

Bakan İbrahim Yumaklı, sürdürülebilir avcılık ve yasa dışı avcılıkla mücadelede 177 bin denetim yapıldığını; 76 gemi ve 482 ton ürüne el konulduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.12.2025 10:00
Güncelleme Tarihi: 26.12.2025 10:00

Bakan Yumaklı: Balıkçılıkta sürdürülebilirlik için 177 bin denetim yapıldı

Bakan Yumaklı: Balıkçılıkta sürdürülebilirlik ve denetimler önceliğimiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul Sarıyer Kireçburnu'nda gerçekleştirilen denetimler sonrası yaptığı açıklamada, su ürünleri avcılığında sürdürülebilirliğin sağlanması ve yasa dışı avcılıkla mücadelenin kesintisiz sürdüğünü belirtti. Yumaklı, denetimlerin amacı olarak sektör içindeki haksızlıkların önlenmesini ve balıkçıların kurallara uygun biçimde daha verimli çalışmasını gösterdi.

Denetimlerin kapsamı ve sonuçları

Bakan Yumaklı, bu yıl içinde yürütülen denetimlerin sayısını 177 bin olarak açıkladı ve yıl sonuna kadar bunun 180 bine ulaşacağını söyledi. Denetimlerde 76 gemiye ve 482 ton deniz ürününe el konulduğunu, ayrıca 2 binin üzerinde av malzemesi ve ekipman tespit edilip alındığını aktardı. Yumaklı, denetimlerin amacının uygunsuzlukları yakalamak değil, uygunsuzlukları önlemek olduğunun altını çizdi.

Denetimler kapsamında Zeytinburnu'dan açılan ekiplerin boğaz başta olmak üzere ülke genelinde; Artvin'den Hatay'a kadar tüm av alanlarında takipte olduğunu vurguladı. Bakan, çalışmaların hem balıkçıların işlerini kolaylaştırmayı hem de adaletsizliği ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti.

Üretim planlaması, ihracat ve gelecek hedefleri

Yumaklı, balıkçılık ve su ürünleri sektöründe koruma-kullanma dengesi gözetilerek üretim planlaması yapıldığını ve 2024 başından itibaren paydaşların desteğiyle uygulanan planlamanın olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Planlamanın denizlerimizde balık artışı ve kaptan-reis gelirlerinde artış olarak geri döndüğünü belirtti.

Bakan, Türkiye'nin su ürünleri alanında Avrupa'da 2'nci, dünyada 17'nci sırada olduğunu ve sektörün 2 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdiğini paylaştı. Ayrıca, yetiştiricilikte bu yıl elde edilecek 7 bin 500 ton ilave kapasite ile üretim kapasitesinin artırılacağı ve önümüzdeki yıllarda yeni rekorların hedeflendiği kaydedildi.

Yumaklı, balıkçıların uluslararası sularda da faaliyet gösterdiğini, bunun çeşitlendirilmesi ve daha fazla ülkede avlanma imkânı yaratılması için anlaşmalar yapıldığını ifade etti. Son olarak, sürdürülebilir balıkçılık için gece gündüz çalışan personele teşekkür ederek sektöre bol ve bereketli avlar diledi.

Bakan Yumaklı: "Balıkçılık sektöründe bu yıl içerisinde 177 bin denetim yaptık"

Bakan Yumaklı: "Balıkçılık sektöründe bu yıl içerisinde 177 bin denetim yaptık"

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.