Bakan Kacır: Bakanlık 300 milyon dolarlık kaynağı girişim sermayesi fonlarına aktaracak

Bakan Kacır, Bakanlığın 300 milyon dolarlık kaynağı girişim sermayesi fonlarına aktaracağını, bunun 750 milyon dolardan fazla likidite oluşturacağını ve 2030 hedeflerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 06.05.2026 12:59
Güncelleme Tarihi: 06.05.2026 13:41

Bakan Kacır: Bakanlık 300 milyon dolarlık kaynağı girişim sermayesi fonlarına aktaracak

Bakan Kacır Girişim Sermayesi Fon Çağrıları Lansmanında Konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenen Girişim Sermayesi Fon Çağrıları Lansman programında Bakanlığın yeni dönem stratejisini ve hedeflerini paylaştı. Kacır, kamu kaynaklarının girişim sermayesi ekosistemine yönlendirilmesine ilişkin somut adımları ve dijital dönüşümle ilgili düzenlemeleri açıkladı.

Fon yatırımı ve beklenen kaldıraç etkisi

Bakan Kacır, yeni dönem fon yatırımları stratejisi kapsamında Bakanlık olarak 300 milyon dolarlık kaynağın girişim sermayesi fonlarına aktarılacağını belirtti. Bu kaynağın yalnızca doğrudan finansman sağlamayacağını, özel sektör sermayesini harekete geçirerek daha büyük bir yatırım hacmine öncülük edeceğini vurguladı. Kacır, oluşturulacak kaldıraç etkisi ile birlikte ekosisteme 750 milyon dolardan fazla likidite kazandırılacağını ifade etti.

2030 hedefleri ve Terminal İstanbul

Kacır, hedefleri arasında 2030 yılına dek 100 bin teknoloji girişiminin doğması ve Turcornların toplam değerinin 100 milyar doları aşmasının bulunduğunu söyledi. Girişimcilik ekosistemini dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekosistemi arasına taşımayı ve İstanbul'u teknoloji yatırımlarında dünyanın ilk 20 merkezi arasında konumlandırmayı amaçladıklarını aktardı. Ayrıca Atatürk Havalimanı terminal binalarının Terminal İstanbul projesiyle dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden biri haline getirileceğini, burada modern ofisler, kuluçka merkezleri, hızlandırıcı programlar, ortak prototipleme ve üretim alanlarının bulunacağını belirtti.

Dijital şirketleşme ve düzenlemeler

Bakan Kacır, şirket kuruluş süreçlerini kolaylaştıracak düzenlemeleri anlattı. Buna göre Dijital Şirket uygulamasıyla teknoloji girişimlerinin kuruluş süreçleri tamamen dijital platform üzerinden yönetilecek. Kuluçka aşamasındaki girişimlere yönelik Sanal Ofis Hizmeti ile mali yükler hafifletilecek. Fiziki olarak Türkiye'de bulunma zorunluluğu olmaksızın, pasaport temelli kimlik doğrulama ile tamamen uzaktan şirket kurulabilecek.

Erken aşama yatırımlarda kullanılan esnek araçların yaygınlaştırılacağını, SAFE benzeri paya dönüştürülebilir borçlanma sözleşmeleri gibi düzenlemelerin hayata geçirileceğini söyledi. Hisse opsiyonu uygulamasında ise, çalışanlara verilen pay senetlerinin vergiden istisna edilmesi için gereken sürenin edinim tarihinden itibaren 12 yıldan 6 yıla indirileceğini açıkladı.

Girişim sermayesi stratejisi ve destek zinciri

Kacır, Girişim Sermayesi Stratejisinin üç temel unsurundan ilki olarak girişimlerin gelişim evrelerine göre özelleştirilmiş Destek Zinciri Kurgusunu sunduğunu ifade etti. Bu kapsamda TÜBİTAK BİGG ile fikir ve tohum öncesi aşamadaki girişimlerin destekleneceğini, KOSGEB mekanizmalarının ürününü doğrulamış ve pazara çıkmış girişimlerin büyümesini destekleyeceğini ve Bakanlık desteklerinin ileri aşamadaki teknoloji girişimlerinin uluslararası pazarlara açılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Altı ayrı fon çağrısı ve tematik odaklar

Bakanlık tarafından kurgulanan toplam altı ayrı fon çağrısı ile farklı ihtiyaçlara cevap verileceği açıklandı. Buna göre:

İleri Aşama Girişim Sermayesi Fonu: Bakanlığın 100 milyon dolar katkı sunacağı bu fon, Seri A ve sonrası girişimlerin ölçeklenmesini hızlandırmayı ve uluslararası fonları ülkeye çekmeyi hedefliyor.

Yapay Zeka Fonu: Yapay zeka alanında yüksek katma değerli ve ölçeklenebilir girişimlerin destekleneceği fon mekanizmaları oluşturulacak; amaç yapay zeka odaklı küresel bir inovasyon merkezi haline gelmek.

Biyoteknoloji Odaklı Girişim Sermayesi Fonu: Genetikten ilaç teknolojilerine kadar Ar-Ge yapan girişimlerin uzun vadeli ve sabırlı sermayeye erişimi kolaylaştırılacak.

KOSGEB iştiraki: KOSGEB tarafından sağlanacak 100 milyon dolarlık kaynakla KOBİ'lerin uzun vadeli finansmana erişimi kolaylaştırılacak ve sanayide yeşil ve dijital dönüşüm desteklenecek.

TÜBİTAK BİGG ve BİGG Plus mekanizmalarının yeniden yapılandırılarak başlangıç aşamasındaki girişimlerin daha etkin destekleneceği de bildirildi.

Programın kapanışı

Program, Milli Teknoloji Yapay Zeka Genel Müdürü Sadullah Uzun ile TÜBİTAK Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu arasında Girişim Sermayesi Fon Çağrıları iş birliği protokolünün imzalanmasıyla son buldu.

BAKAN MEHMET FATİH KACIR İSTANBUL BEŞİKTAŞ'TA DÜZENLENEN GİRİŞİM SERMAYESİ FON ÇAĞRILARI LANSMAN...

BAKAN MEHMET FATİH KACIR İSTANBUL BEŞİKTAŞ'TA DÜZENLENEN GİRİŞİM SERMAYESİ FON ÇAĞRILARI LANSMAN PROGRAMINDA KONUŞTU

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.