Bakan Göktaş: Srebrenitsa soykırımının 31. yılı anma töreninde konuştu
Anma töreni ve mesajlar
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Srebrenitsa soykırımının 31’inci yılı anma töreni kapsamında Potoçari köyünde, eski akü fabrikasında düzenlenen törene katıldı. Göktaş, Srebrenitsa’da 8 bin 372 Müslümanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak olayın tüm dünyanın gözü önünde yaşandığını ifade etti.
Göktaş anma töreninde duyduğu hüznü dile getirerek “31 yıl sonra hâlâ tespit edilmeye çalışılan, maalesef kaybedilen Müslümanlar var. Burada da hem annelerin acılarını paylaşıyor hem de hayatını kaybeden tüm Boşnak kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. Bakan, “31 yıl geçti ama nereden baksanız çok yakın tarihimizde yaşanan çok büyük bir acı ve Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde gerçekleşen çok büyük bir soykırım” sözleriyle anmanın önemine vurgu yaptı.
Unutmamak ve hatırlatmak üzerine
Göktaş, Aliya İzetbegoviç’in “Ne olursa olsun soykırımı asla unutturmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.” sözünü anarak, Srebrenitsa’daki acığın unutulmamasının önemine dikkat çekti. Organizasyon komitesinin ve anma törenindeki annelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına teşekkürlerini ilettiğini belirtti ve soykırımın unutulmaması için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.
Müze çalışması ve ziyaret
Göktaş, bölgedeki eski akü fabrikasının Türkiye tarafından, TİKA aracılığıyla müzeye dönüştürüldüğünü hatırlattı. Müzenin amacını “acıları unutturmamak” olarak tanımlayan Bakan, bu kalıcı eserin ziyaretçilere soykırımın ne olduğunu hatırlatacağını söyledi. Göktaş, beraberindeki heyetle müzeyi gezip yetkililerden bilgi aldı ve hatıra defterini imzaladı.
Güncel uyarılar ve uluslararası mesaj
Bakan, tarihten gereken derslerin çıkarılmadığı değerlendirmesinde bulunarak dünyada devam eden acılara dikkat çekti. Göktaş, Gazze’de yaşananlara atıf yaparak “Gözümüzün önünde bugün Gazze’de maalesef 72 bin Müslüman kardeşimiz hayatını kaybetti. Oradaki soykırım da devam ediyor” dedi ve Türkiye Cumhuriyeti olarak mazlumun yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gazze’deki duruma tekrar dikkati çeken lider olduğunu aktardı.
BAKAN GÖKTAŞ, MÜZEDE YER ALAN HATIRA DEFTERİNİ İMZALADI.