Bakan Ersoy: 'Genel Okuyucu Dizisi' ile 100 kitaplık proje gençlerin tarih algısını değiştirecek
Ankara'da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda düzenlenen tanıtım toplantısında, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Tarih Kurumu'nun hazırladığı 100 eserden oluşan 'Genel Okuyucu Dizisi'nin lansmanını yaptı. Toplantıya kurum başkanları, bürokratlar, akademisyenler ve davetliler katıldı; ilk 27 kitap seri kapsamında okurla buluştu ve hizmete açılacak kütüphanede tanıtıldı.
Projenin amacı ve önemi
Bakan Ersoy, projenin amacını dijital çağın bilgi kirliliğine karşı güvenilir bilimsel kaynaklar sunmak olarak tanımladı. Ersoy, bu çalışmanın özellikle gençlerdeki 'tarih sıkıcı ve anlaşılmazdır' algısını kırmak üzere tasarlandığını belirterek, projenin tarihin temel meselelerini herkesin anlayacağı bir dille anlatacağını vurguladı.
Genel Okuyucu Dizisi kapsamında yayımlanacak eserlerin modern yayıncılık standartlarına uygun, görsel açıdan zenginleştirilmiş ve gençlerin hızlıca okuyup kavrayabileceği bir akıcılıkta kaleme alındığı ifade edildi. Bakan Ersoy, serinin okuyucuya sadece olayları değil, olayların nedenlerini, sonuçlarını ve farklı perspektiflerini de sunacağını söyledi.
İçerik seçkisi ve beklenen etkiler
Ersoy, dizide yer alan eserlerin başlıklar halinde gençlerin ilgi alanlarına cevap verecek şekilde seçildiğini belirtti; örnek olarak Türklerin Göç Yolları, Türk Kültür ve Sanatının İncelikleri, İlk Türk Topluluklarından Büyük Selçuklu'ya, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Devletçiliğimiz, Tarihe Mal Olmuş Büyük Devlet Adamlarımız, Askeri Zaferlerimiz, İstiklal Mücadelelerimiz gibi konuların yer aldığını aktardı. Bu seçkinin, gençlerin tarih meselelerinde hem gündelik yaşamlarında hem de uluslararası ortamlarda özgüvenle konuşabilmeleri için sağlam bir arka plan sunması hedefleniyor.
Erişim, kütüphane altyapısı ve çağrı
Tanıtılan kompleks dört kattan oluşuyor; her kat Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi kütüphanelerine ayrıldı. Kompleks toplamda 453 bin 435 materyal barındırıyor ve ortak okuyucu salonu 200 kişi kapasiteli. Ayrıca 16 adet tek kişilik çalışma odası ve yaklaşık 100 bin kitap kapasiteli raf alanları bulunuyor.
Kütüphaneler, kutuphane.ayk.gov.tr adresi üzerinden de hizmet verirken katalog taramaları ortak otomasyon sistemiyle gerçekleştiriliyor. Ersoy, projenin başarısının herkesin desteğine bağlı olduğunu belirterek, bürokrasiden eserlerin okullarda, kütüphanelerde ve kamu kurumlarında kolayca erişilebilir kılınması için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.
Sonuç
Bakan Ersoy, söz konusu dizinin sadece yayıncılık faaliyeti olmadığını, aynı zamanda milli kimlik ve kültürel varlığın geleceğini ilgilendiren bir adım olduğunu vurguladı. Proje, Türk Tarih Kurumu'nun 94 yıllık akademik üretimini geniş kitlelerle buluşturma amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına armağan olarak hazırlandı.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY, PROGRAMDA KONUŞMA YAPTI