Bakan Bayraktar 11. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nda konuştu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 11. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın açılışında Türkiye'nin son 23 yılda enerji verimliliğinde önemli ilerlemeler kaydettiğini vurguladı. Bayraktar, ekonominin, sanayinin ve şehirleşmenin büyümesiyle enerji talebinin arttığını, buna karşın enerji arz güvenliğini sağlama ve maliyetleri düşürme önceliğinin sürdüğünü belirtti.
Büyüyen talep ve arz güvenliği
Bayraktar, Türkiye'nin elektrik talebinin son 23 yılda 3 kat büyüdüğünü ve önümüzdeki 30 yılda da benzer şekilde 3 kat artmasının beklendiğini aktardı. Ülkenin enerji ihtiyacının büyük oranda ithalatla karşılandığına dikkat çekerek, temel önceliklerinin vatandaşlara kesintisiz, güvenilir ve en düşük maliyetle enerji sunmak olduğunu ifade etti.
Bakan, enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşma amacıyla yürütülen çalışmaları anlattı. Bu kapsamda Gabar'da üretilen petrol ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasının ülkenin enerji kapasitesine katkı sağladığını belirtti. Yenilenebilir enerjide ise son 23 yılda kayda değer bir kapasiteye ulaşıldığını ve YEKA yarışmalarıyla rüzgar ile güneş yatırımlarının teşvik edildiğini söyledi. Bayraktar, hedef olarak 2035 yılında 120 bin megavat kara ve deniz üstü rüzgar ile güneş kurulu gücüne ulaşmayı işaret etti.
Enerji verimliliği: Temiz ve ucuz kaynak
Bakan Bayraktar, enerji verimliliğinin artan enerji talebini karşılamada en temiz ve en ucuz enerji kaynağı olduğunu vurguladı ve bunun yalnızca tasarruf değil, aynı zamanda sanayicinin maliyetlerini düşürerek rekabet gücünü artıran bir unsur olduğunu belirtti. Enerji verimliliğinin, daha az kaynakla daha çok değer üretilmesine katkı sağladığını kaydetti.
Yasal ve stratejik adımlar
Bayraktar, Türkiye'nin ilk iklim yasası niteliğindeki Enerji Verimliliği Kanununu çıkardığını; binalardan ulaştırmaya, sanayiden tarıma kadar kapsamlı plan, proje, mevzuat ve politikaları hayata geçirdiklerini söyledi. Ayrıca küresel ölçekte enerji verimliliği yatırımlarının son 5 yılda yüzde 50 artarak 650 milyar dolar seviyelerine ulaştığını aktardı.
2024 yılı başında kamuoyuna açıklanan Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile yeni, kapsamlı hedeflerin ortaya konduğunu belirten Bayraktar, önceki plan dönemindeki sonuçlara dayanarak bu hedeflere ulaşılacağına inandığını ifade etti.
Farkındalık, eğitim ve sektörel işbirlikleri
Enerji verimliliği farkındalığını artırmak için çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Bayraktar, sosyal medya kampanyaları, ilkokul düzeyinden başlayarak düzenlenen yarışmalar ve sektörlere yönelik programlarla toplumun her kesimini sürece dahil ettiklerini aktardı. Sanayi, üniversiteler ve inşaat sektöründe gerçekleştirilen yarışmalarla uzman kadrolar yetiştirildiğini belirtti.
Forum ve Fuarın bu bütüncül yaklaşımın somut bir göstergesi olduğunu ifade eden Bayraktar, enerjide alınacak her kararda insan ve çevre sorumluluğunun gözetildiğini ve Türkiye yüzyılını enerjinin yüzyılı kılma hedefinin bu denge iradesiyle mümkün olacağını dile getirdi.
Öne çıkan ifadeler: «Ülkemizde son 23 yılda enerji verimliliğinde ciddi ilerleme sağladık», «Özellikle salgın sonrasında, dünyada enerji yoğunluğunu en hızlı iyileştiren ülkelerden biri olduk».
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 11. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'na katılarak konuşma yaptı.