DOLAR
42,92 -0,19%
EURO
50,65 0,48%
ALTIN
6.237,02 -1,08%
BITCOIN
3.816.978,69 -1,21%

Bakan Bayraktar: Akkuyu'da 2026'da ilk elektrik, Sakarya ve yurtdışında üretim hedefleri yükseliyor

Bakan Bayraktar, IICEC’te 2026 hedeflerini açıkladı: Akkuyu’da ilk elektrik, Sakarya gaz üretiminde artış ve yurtdışında sondaj planları.

Yayın Tarihi: 26.12.2025 15:12
Güncelleme Tarihi: 26.12.2025 15:20

Bakan Bayraktar: Akkuyu'da 2026'da ilk elektrik, Sakarya ve yurtdışında üretim hedefleri yükseliyor

Bakan Bayraktar 2026 ve 2028 hedeflerini paylaştı

Konferansta yapılan açıklamalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Konferansı’nda Türkiye'nin enerji hedeflerine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Bakan Bayraktar, 2016'daki Milli Enerji ve Maden Politikası'nın izinde ilerlediklerini belirterek gelecek yıllara dair somut hedefler açıkladı.

"2016 yılında Türkiye’nin 30 milyon metreküp olan günlük gazlaştırma kapasitesi bugün 161 milyon metreküpe çıktı. Biz bunu önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 200 milyon metreküpe çıkartmak istiyoruz." ifadelerini kullanan Bayraktar, doğal gaz altyapısı ve kapasite artışının öncelikli hedefler arasında olduğunu vurguladı.

Akkuyu, Sakarya ve bölgesel üretim

Bakan Bayraktar, nükleer projeye ilişkin takvimi de paylaştı: "2026 yılında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ilk elektriği üreteceğiz." Bu tarih, enerji yatırımlarında bir dönüm noktası olarak sunuldu.

Saha üretimine ilişkin gelişmeleri de aktaran Bayraktar, Gabar sahasında artık plato üretime geçildiğini, burada 80 bin varillik üretim olduğunu ve yaklaşık 3 bin 500 kişinin çalıştığını belirtti. Bölgenin terörden arındırılmasının ekonomik değerleri ortaya çıkarmaya imkan sağladığını ifade etti.

Sakarya Gaz Sahası'na dair açıklamada bulunan Bakan, şu an 4 milyon haneye verilen ve günlük yaklaşık 9,5 milyon metreküp üretim seviyesindeki gazı 2026 yılında iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

2028 hedefleri ve milli petrol şirketi

Bayraktar, 2028 yılının önemli bir kilometre taşı olacağını belirterek, "Doğalgaz üretimimiz 4 katına çıkacak. Türkiye Sakarya Gaz Sahası’nda günde 40-45 milyon metreküp doğalgaz üretecek." dedi. Ayrıca, planlandığı şekilde ilerlenmesi halinde 2028'de günlük 500 bin varil petrol ve doğalgaz üreten bir milli petrol şirketine sahip olma hedefini paylaştı.

Türkiye’nin günlük doğalgaz ve petrol talebinin 2 milyon varil olduğunu hatırlatan Bayraktar, dışa bağımlılığı azaltmak ve yurtdışında daha aktif bir milli petrol şirketi oluşturmak istediklerini belirtti.

Yurtdışı sondaj planları ve yenilikçi uygulamalar

Bakan, Somali'de 2026 yılında ilk sondajın yapılacağını, Pakistan'ta ise kısa süre önce üç offshore ve iki onshore sahada ortaklık gerçekleştirildiğini ve orada da 2026'da sondaja başlanmasının planlandığını söyledi. Ayrıca 2026'yı ilk yatay sondaj ve çatlatma yöntemlerinin kullanıldığı yıl olarak değerlendirdiklerini ve bunun sektörde oyun değiştirici etkiler yaratabileceğini

Bayraktar sözlerini, "2026 yılı Türkiye enerji sektörüne yoğun bir dış finansmanın geleceği bir yıl olacağını ifade etmek istiyorum" diyerek tamamladı.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI ALPARSLAN BAYRAKTAR, İSTANBUL ULUSLARARASI ENERJİ VE İKLİM...

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI ALPARSLAN BAYRAKTAR, İSTANBUL ULUSLARARASI ENERJİ VE İKLİM MERKEZİ (IICEC) KONFERANSI'NDA KONUŞTU

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI ALPARSLAN BAYRAKTAR, İSTANBUL ULUSLARARASI ENERJİ VE İKLİM...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.