Bahşılı'da 'Okuyan Kadınlar Kulübü' ile kadınların eğitim ve sosyal hayata katılımı güçlendi

Bahşılı Kaymakamlığı'nın 'Okuyan Kadınlar Kulübü' projesi 60 kadına eğitim, girişimcilik ve kültürel faaliyetlerle somut kazanımlar sağladı.

Yayın Tarihi: 09.04.2026 16:31
Güncelleme Tarihi: 09.04.2026 16:31

Bahşılı'da 'Okuyan Kadınlar Kulübü' ile kadınların eğitim ve sosyal hayata katılımı güçlendi

Bahşılı'da 'Okuyan Kadınlar Kulübü' ile kadınların eğitim ve sosyal hayata katılımı güçlendi

Bahşılı Kaymakamlığınca yürütülen Okuyan Kadınlar Kulübü (Bozkırı Yeşerten Kadınlar) projesi, çeşitli nedenlerle eğitimine ara vermek zorunda kalan kadınlara yönelik kapsamlı bir öğrenme alanı oluşturarak hem bireysel hem de toplumsal düzeyde somut sonuçlar elde etti.

Projenin amacı ve uygulama biçimi

Kaymakamlık koordinasyonunda yürütülen projede amaç, kadınların eğitim hayatına yeniden kazandırılması ve sosyal ile ekonomik hayata daha bilinçli, güçlü katılımlarının sağlanması olarak tanımlandı. Süreç, katılımcılara önce düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasıyla başladı; okunan eserler psikologlar, aile danışmanları ve akademisyenlerin katılımıyla değerlendirildi. Buna ek olarak girişimcilik kursları düzenlendi ve rol model buluşmaları ile ilham verici isimlerle etkileşim imkânı sunuldu. Proje kapsamında uygun tarihlerde makam ziyareti ve kadın üyelere yönelik bir Ankara gezisi planlandığı bildirildi.

Somut kazanımlar ve ölçülebilir sonuçlar

Kaymakamlığın paylaştığı verilere göre proje kapsamındaki kazanımlar şu şekilde gerçekleşti:

Katılımcı sayısı: 60 kadın.

Okuma çıktısı: Her kadın ortalama 96 kitap okudu.

Eğitim tamamlamaları: 12 kadın açık lise programına kayıt yaptırıp lise diploması aldı; 9 kadın üniversite mezuniyetini tamamladı.

Ekonomik ve kültürel üretim: 2 kadın yazarlık yolunda kitap yayımladı; 2 kadın kendi işletmesini kurdu.

Sanat ve sertifikalar: Resim kursu alan 4 kadın kendi sergisini açtı; projeye katılan her kadın 9 farklı sertifika sahibi oldu.

Bu ölçülebilir çıktılar, proje modelinin kadınların hem bireysel gelişimine hem de yerel ekonomiye katkı sağlayacak biçimde tasarlandığını gösteriyor.

Yürütücülerin değerlendirmesi

Kaymakam Fidan Bozkır, rol model ve rehberlik buluşmaları kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Kübra Güran Yiğitbaşı ile bir araya geldiklerini belirterek, "Sayın Bakanımızın bizlere ilham veren aktarımları ve nazik kabulleri, projemize güç kattı" ifadelerini kullandı.

Bahşılı örneği, yerel yönetimler tarafından planlanan benzer sosyal dahil etme projeleri için somut uygulama ve sonuç verisi sunuyor; okuma, rehberlik ve mesleki destek bileşenlerinin birleşimi, projenin etkisini artıran faktörler olarak öne çıkıyor.

BAHŞILI KAYMAKAMI FİDAN BOZKIR (SAĞDAKİ) ROL MODEL VE REHBERLİK BULUŞMALARI KAPSAMINDA AİLE VE...

BAHŞILI KAYMAKAMI FİDAN BOZKIR (SAĞDAKİ) ROL MODEL VE REHBERLİK BULUŞMALARI KAPSAMINDA AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI KÜBRA GÜRAN YİĞİTBAŞI (SOLDAKİ) İLE BİR ARAYA GELDİ

BAHŞILI KAYMAKAMI FİDAN BOZKIR (SAĞDAN 4'ÜNCÜ ) VE KURİSYER KADINLAR ROL MODEL VE REHBERLİK...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.