
AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, baharın habercisi nevruzun kutsal bir başlangıç olduğunu belirtti. Uğurlu, “Kara kışın, uğursuzlukların, hastalıkların, dertlerin, sıkıntıların bittiği ve sağlıkla, sıhhatle, bollukla bereketle yeni bir yılın başladığı gündür 21 Mart.” dedi.
Uğurlu, toprağın uyanışının, baharın gelişinin, kardeşliğin ve dostluğun sembolü olan nevruzun, binlerce yıllık geleneksel bir bayram olduğunu söyledi. Hayvancılıkla geçimini sağlayan topluluklar için nevruzun önemine değinen Uğurlu, “Yeni yıl, bahar, taze otların bittiği ve hayvanların taze ve yeşil otlara kavuşacağı gün olduğu için kutlu kabul edilmiştir.” ifadesini kullandı.
Türkler için bütün kutsal başlangıçların nevruza eş değer olduğunu belirten Prof. Dr. Uğurlu, “Mesela Ergenekon'dan çıkış 21 Mart'tır. Hatta Hazreti Adem'in yaratıldığı gün de kabul edilmektedir.” diye konuştu.
Nevruz kutlama geleneğinin Türk dünyasında asırlardır sürdüğüne dikkat çeken Uğurlu, Anadolu'daki kutlamaların eskisi kadar güçlü ve coşkulu olmadığını ifade etti. Uğurlu, bu geleneğin daha kapsayıcı hale gelmesi için sivil toplum örgütlerinin ve ilgili kurumların çalışmaları gerektiğini vurguladı.
Bolu’nun Seben ilçesindeki 1400 rakımlı Nevruz Tepesi'nde her yıl 21 Mart'ta nevruz ateşinin yandığını anlatan Uğurlu, “Ateş kendiliğinden yanıyor gibi görünmesi nedeniyle 'Kutlu ateş' denir.” dedi.
Nevruzun tüm Türk dünyasını kapsadığını ve ritüel uygulamalarının benzerlik gösterdiğini belirten Uğurlu, nevruz ateşinin binlerce yıllık kadim bir geleneğin sürdürüldüğü ayin ateşi olduğunu sözlerine ekledi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, baharın habercisi nevruzu kutlama geleneğine ilişkin AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.