Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında tutukluluk incelemesi
Belediye başkanlarına rüşvet vererek ihale süreçlerini organize etmekle suçlanan ve liderliğini Aziz İhsan Aktaş’ın yaptığı öne sürülen örgüte ilişkin iddianame kapsamında toplam 200 sanığın yargılandığı davada mahkeme, tutuklu sanıklar yönünden inceleme yaptı.
Mahkemenin kararı
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan değerlendirme sonucunda aralarında görevlerinden uzaklaştırılan Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın da bulunduğu Celal Tekin, Ceyhan Kayhan, Erhan Daka, Oya Tekin, Özcan Zenger, Rıza Akpolat ve Utku Caner Çaykara olmak üzere toplam yedi sanığın tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devamına karar verdi.
Kararın dayanakları ve mahkemenin değerlendirmesi
Mahkeme kararında, sanıkların işlediği suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösteren somut deliller bulunduğunu belirtti. Ayrıca, suç için öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında tutuklama tedbirinin bu aşamada ölçülü olduğu ve sanıklar hakkında kaçma hususunda kuvvetli şüphenin bulunduğunun birlikte değerlendirildiği ifade edildi.
Süreç ve beklentiler
Dava dosyasında çok sayıda sanığın yer alması ve iddianamedeki iddiaların kapsamı nedeniyle mahkemece tutukluluk incelemeleri ayrı ayrı yapılmaya devam edecek. Tutukluluk kararları, soruşturma ve kovuşturma süreçlerindeki delil durumu ile cezanın ağırlığı gibi kriterler çerçevesinde yeniden değerlendirilebiliyor.
Not: Haberde yer alan özel isimler, sayı ve mahkeme değerlendirmeleri iddianame ve mahkeme kararındaki ifadelere göredir.
"Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü" davasında 7 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi