Bist 100
10.533,11 2%
DOLAR
32,28 0,01%
EURO
35,04 -0,16%
ALTIN
2.460,95 0,29%

AYM Başkanı Erdoğan'ın da olduğu törende hatırlattı: AYM kararına uyulması Anayasal bir zorunluluktur

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da olduğu törende "Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması zorunluluktur" diyerek madde 153'ü hatırlattı...

Yayın Tarihi: 08.02.2024 12:16
Güncelleme Tarihi: 08.02.2024 12:16

AYM Başkanı Erdoğan'ın da olduğu törende hatırlattı: AYM kararına uyulması Anayasal bir zorunluluktur

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM üyesi Yılmaz Akçıl için düzenlenen törende yaptığı konuşmada “AYM kararına uyulması anayasal zorunluluktur” dedi. 

AYM’nin yeni üyesi Yılmaz Akçıl için bugün Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda bir yemin töreni düzenlendi. Düzenlenen törene AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Yemin töreninde bir konuşma yapan AYM Başkanı Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. 

Tutuklu milletvekili Can Atalay için AYM geçtiğimiz süreçte önce tahliye kararı vermişti. Ancak karar uygulanmamıştı. Daha sonra da yine AYM’nin kararı tanınmamış ve Atalay’ın vekilliği düşürülmüştü Atalay konusu gündemde büyük bir yer ederken, AYM Başkanı, bugün yaptığı açıklamada yaşanan olaylara atıfta bulundu:

"Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ve yorumdan sonra görüş farklılıklarının, yorum farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini ve temeli yoktur.”

zühtü arslan

153. maddeyi hatırlattı! 

Konuşmalarına yine Anayasa Mahkemesi’nin kararları üzerinden devam eden Başkan Arslan, bu kararlar beğenilmese de madde 153’te olduğu üzere uyulmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Madde gereği tüm bu yargı organlarının ve makamların Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorunda olduğunu hatırlatan Arslan, konuyla ilgili olarak sözlerini şöyle bitirdi:

"Elbette Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ve anayasa hükümlerine ilişkin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur. Nitekim anayasamızın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesin olup yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar."