Aydın’ın zirvelerine düşen kar, Çatma Yaylası’na ziyaretçi çekti
Türkiye’nin en ılıman şehirleri arasında yer alan Aydın’ın zirvelerine düşen kar, bölge sakinleri ve doğaseverlerin ilgisini çekti. Özellikle Köşk ilçesine bağlı Çatma yaylası ile Hacetdede Dağı eteklerinde oluşan beyaz örtü, bölgeye özgü nadir bir görüntü sundu.
Yerel halkın tepkisi ve ziyaretçi hareketliliği
Aralık ayında bile yazdan kalma günleri yaşayan Aydınlılar, karla kaplı manzarayı görmek için yaklaşık 25 kilometre yol kat ederek zirveye çıktı. Yaylada evi olanlar, karlı havanın tadını çıkarmak için sobalarını yakıp günü zirvede geçirdi; ziyaretçiler fotoğraf ve kısa yürüyüşlerle bölgeyi dolaştı.
İklimsel bağlam ve önceki yıllara kıyas
Her geçen yıl sıcaklık ve kuraklığın arttığı Aydın’da, geçen yıllarda dağlara kar düşmemesi nedeniyle kar vakfiyelerinin yerine getirilemediği bölgelerde bu yıl Karlsık Dağı’nda gecikmeli de olsa beyaz örtü görüldü. Bu durum, yerel halk açısından iklim değişikliğinin etkileriyle ilgili farkındalığı yeniden gündeme taşıdı.
Köşk ve çevresi gibi ilin en sıcak ilçelerinden birine yakın olması nedeniyle Çatma Yaylası’ndaki kar örtüsü, bölgedeki iklim değişikliğinin yerel yaşam üzerindeki etkilerine dair somut bir örnek oluşturdu.
MUSTAFA TOK, SADETTİN KILINÇ