Aydın'da 'yeşil elmas' enginar hasadı Gölhisar'dan ülke geneline sevk ediliyor

Aydın Efeler Gölhisar Mahallesi'nde enginar hasadı sürüyor; ürünler işlenip Ankara, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

Yayın Tarihi: 07.05.2026 13:40
Güncelleme Tarihi: 07.05.2026 13:45

Aydın'da 'yeşil elmas' enginar hasadı Gölhisar'dan ülke geneline sevk ediliyor

Aydın Gölhisar'da enginar hasadı devam ediyor

Efeler ilçesi Gölhisar Mahallesi'nde erken saatlerde başlayan enginar hasadı öğlene kadar yoğun biçimde sürüyor. Bölgenin iklim ve toprak yapısının sağladığı kalite sayesinde Aydın enginarı hem iç piyasada rağbet görüyor hem de işlenerek yurdun dört bir yanına sevk ediliyor.

Hasat süreci ve işçilik

Enginar üretimi emek yoğun. Kesilmesi, taşınması, ayıklanması ve sevkiyata hazırlanması adımları yoğun insan gücü gerektiriyor; üreticiler enginarın yılın büyük bölümünde bakım isteyen bir ürün olduğunu belirtiyor. Tarlada çalışanlara göre erkeklerin yevmiyesi bin 200 lira, kadınların yevmiyesi ise bin lira. Kadınlar kesim ve soyma işlerini yaparken erkekler toplanan enginarları traktöre taşıyor.

Fiyatlandırma ve ürün işleme

Üretilen enginar, hem taze hem soyulmuş olarak pazarlanıyor; bazı üreticiler soğuk hava depolarında istifleyip konserveye dönüştürüyor. Toptan satışta soyulmuş enginar adet fiyatı 35 TL seviyesinde, market raflarında fiyatlar 50 TL'ye kadar çıkabiliyor. Kabuklu enginar ise 20 TL'den alıcı buluyor. Bu fiyatlandırma üreticilerin işçilik maliyetleri ve işleme süreçleriyle doğrudan ilişkili.

Pazar dinamikleri ve ithalat baskısı

Gölhisar üreticileri, ürünlerini başta Ankara, Bursa ve İstanbul olmak üzere ülke geneline gönderdiklerini ifade ediyor. Üreticiler için önemli bir sorun ise yurt dışından gelen donuk enginarlar; özellikle Mısır menşeli ürünlerin piyasada fiyat algısı oluşturduğunu ve Türkiye üretiminin kalitesiyle kıyaslanamayacağını belirtiyorlar. Bu durumun iç piyasada yanlış fiyat algısı yaratabildiği vurgulanıyor.

Üreticilerin değerlendirmesi ve destek talepleri

Enginar üreticisi Mücahit Kibar sezonun iyi başladığını, hasadın hızla ilerlediğini ve ürünlerinden memnun olduklarını söylüyor. Kibar üretimin kazançlı ancak zahmetli olduğuna dikkat çekerek enginarın işçiliğinin çok yoğun olduğunu ve üreticilerin tarımsal girdilerde destek beklentisi bulunduğunu aktarıyor. Özellikle mazot maliyetleri, tarla ve sulama giderleri, gübre ve zirai ilaç gibi kalemlerde devlet desteğinin üretimi rahatlatacağını belirtiyor.

Üreticiler enginarın sağlık açısından tercih edildiğini, tüketime yönelik talebin sürdüğünü ve gerçek tüketicinin kaliteyi gözettiğini ifade ediyor. Üretim sürecinin zorluğu ve ürünün pazarlanma biçimi, Aydın enginarının değerini ve bölge ekonomisine katkısını öne çıkarıyor.

GÖLHİSAR MAHALLESİ'NDE YETİŞTİRİLEN ENGİNAR, İÇ PİYASADA ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ...

GÖLHİSAR MAHALLESİ'NDE YETİŞTİRİLEN ENGİNAR, İÇ PİYASADA ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR.

GÖLHİSAR MAHALLESİ'NDE YETİŞTİRİLEN ENGİNAR, İÇ PİYASADA ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.