Aydın pazarında Paşa Yaylası mantarları ilgi odağı oldu
Aydın’ın Efeler ilçesinde pazarcı Kenan Özcan tarafından bin 800 rakımlı Paşa Yaylasından toplanan ve tanesi 400–600 gram arasında değişen mantarlar, pazarda yoğun ilgi çekti. Tezgâha gelen vatandaşlar mantarların büyüklüğünü cep telefonlarıyla görüntüledi.
Toplanma koşulları ve besin değeri
Haberde yer alan bilgilere göre, özellikle yağışlı dönemlerin ardından yüksek rakımlı ve nemli bölgelerde kendiliğinden yetişen mantarlar, doğal yapılarıyla öne çıkıyor. Mantarlar; protein ve lif bakımından zengin, düşük kalorili oluşları sayesinde sağlıklı beslenmede ve vejetaryen protein kaynakları arasında tercih ediliyor.
Satış fiyatı ve tüketim önerileri
Kenan Özcan, mantarların kilosunu 100 TLden satışa sunduğunu belirtti. Özcan, mantarların nadiren görülen bu irilikte olduğunu ve doğal olmaları nedeniyle kokusu ile tadının farklılaştığını vurguladı. Ayrıca mantarın sindirimi kolay ve tok tutucu özelliğine dikkat çekti.
Özcan, pişirme önerilerini şöyle aktardı: "Bunu en güzel ya sacda ya da tavada az yağla yapacaksın. Soğanla kavurursun, istersen yumurta kırarsın, istersen etin yanına koyarsın. Kızartması da olur ama asıl lezzeti kendi suyuyla pişince çıkar."
Tezgâhta sergilenen iri mantarlar, hem lezzet hem de görsellik açısından pazara gelenlerin dikkatini çekerek yoğun ilgi gördü.
AYDIN’IN EFELER İLÇESİNDE PAZARCI KENAN ÖZCAN'IN, BİN 800 RAKIMLI PAŞA YAYLASI’NDAN TOPLADIĞI VE TANESİ 400-600 GRAM ARASI DEĞİŞEN DEV MANTARLAR PAZARDA İLGİ ODAĞI OLDU.