Aydın'da geciken kestane sezonu başladı, üreticiler rekolteyi izliyor

Aydın'ın Köşk ilçesinde kestane hasadı yaklaşık 15 gün gecikmeli başladı; üreticiler dolu yağışının rekolteye etkisini ve fiyatların seyrini bekliyor.

Yayın Tarihi: 13.10.2026 12:02
Güncelleme Tarihi: 13.10.2026 12:14

Aydın'da geciken kestane sezonu başladı, üreticiler rekolteyi izliyor

Aydın'da hasat başladı:

Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Aydın'da bu yıl hasat sezonu yaklaşık 15 gün gecikmeli başladı. Bölgedeki üreticiler, kış aylarında etkili olan dolu yağışının rekolte üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekiyor.

Erkenci üreticiler ve bölge koşulları:

Köşk ilçesine bağlı kırsal Sarıçam Mahallesi'nde yaşayan Mehmet ve Fatma Yılmaz çifti, sezona erkenci tür olarak bilinen Bursa cinsi kestanelerle erken başladı. Çift, engebeli arazide ve dikenli kabuğa rağmen günlük mesai harcayarak hasada katılıyor; aile üretimiyle geçimini sağlıyor.

Hasat zorlukları ve geçim kaynağı:

Hasadın yoğun emek gerektirdiğini, ağaçtan düşme ve kozalak dikeninin göze batması gibi risklerin bulunduğunu vurgulayan üreticilerden Fatma Yılmaz, "Zorlu bir iş. Ancak geçim kaynağımız kestane üreticiliği olduğu için severek yapıyoruz. Ağaçtan düşme ve kozalak dikeninin göze batması gibi riskli durumlar oluyor. Ancak ekmeğimizi buradan kazanıyoruz," şeklinde konuştu. Yılmaz çifti, kestanenin yetişmesi için aylardır emek verildiğini, ancak hasadın yaklaşık 15 gün içinde tamamlandığını belirtti.

Üreticiler, bu yıl yaşanan dolu zararının ve sezon gecikmesinin rekolteyi nasıl etkileyeceğini endişeyle takip ediyor. Ürün fiyatlarının ise hasat döneminde netleşmesi bekleniyor; yevmiye ve fiyatlar sezon ilerledikçe belirginleşecek.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ KESTANE ÜRETİM MERKEZLERİNDEN AYDIN’DA KESTANE HASADI BAŞLADI. BU YIL SEZONUN...

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ KESTANE ÜRETİM MERKEZLERİNDEN AYDIN’DA KESTANE HASADI BAŞLADI. BU YIL SEZONUN YAKLAŞIK 15 GÜN GECİKMELİ BAŞLADIĞI KENTTE, KIŞ AYLARINDA ETKİLİ OLAN DOLU YAĞIŞININ REKOLTEYİ OLUMSUZ ETKİLEDİĞİ BELİRTİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.