Ayasofya'nın Dört Yılı: Yıldönümünde Ziyaretçi Akını

Ayasofya, ibadete açılışının dördüncü yılında yoğun ilgi gördü, ziyaretçiler cami önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 19:03
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 19:03

Ayasofya'nın Dört Yılı: Yıldönümünde Ziyaretçi Akını

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ni Ziyaret Edenler İçin Yoğun İlgi

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, ibadete açılışının dördüncü yıl dönümünde yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı. Bu önemli gün vesilesiyle caminin önünde zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.

Türkiye ve Dışarıdan Gelen Ziyaretçiler

Ayasofya'nın tekrar ibadete açılmasının üzerinden 4 yıl geçti ve bu süre zarfında camiyi yaklaşık 25 milyon kişi ziyaret etti. Yıldönümü dolayısıyla Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu'dan gelen birçok turist, camiyi görmek için yoğun ilgi gösterdi.

Ziyaretçilerin Duyguları

Romanya'dan gelen Anca Alistar, “Türkiye'ye ve İstanbul'a ilk kez geldim. Ayasofya'yı ziyaret ettim, çok etkileyici.” dedi. İran'dan gelen Alireza Behrooz, “Ayasofya harika bir yer, ziyareti çok keyifli,” şeklinde konuştu. Bu sırada Behrooz'un 13 yaşındaki kızı Arina, “Ayasofya'nın mimarisi beni çok etkiledi,” diyerek ziyaretinin kendisinde bıraktığı izlenimi paylaştı.

İlk Defa Gelenlerin İzlenimleri

Yunan asıllı Margarita Tzoka, “Ayasofya’ya bayıldım, burada olmaktan gurur duyuyorum,” ifadelerini kullanırken, İrlanda’dan gelen Anthony Murphy, “Bu yapı gerçekten olağanüstü; biraz daha restorasyona ihtiyacı var,” diyerek hem hayranlığını hem de önerisini dile getirdi.

Yerli Ziyaretçilerin Duyguları

Muğla'dan Ayasofya'yı görmek için gelen Mustafa Çağıran, “Buraya ibadet için geldik, çok güzel bir duygu. Herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim,” şeklinde konuştu. Üniversite öğrencisi Ayşe Beyza Beşiroğlu ise, “Ayasofya'nın cami oluşundan dolayı mutluyuz; herkesi burayı görmeye bekleriz,” dedi.

Turist Rehberinin Görüşleri

Turist rehberi Samet Can, Güney Amerika'dan gelen turist sayısının arttığını ve ezan sırasında caminin üst katını ziyaret edenlerin, zamanın ne kadar çabuk geçtiğinden bahsettiğini ifade etti. Can, “Ayasofya, padişah türbeleri açısından en zengin camidir; burada 5 padişahın türbesi bulunuyor. Bunun unutulmaması gerektiğini düşünüyorum,” dedi.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile pek çok kişinin kalbinde özel bir yer edinmeye devam ediyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı