Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ay’a ulaşmak için fırlatılan Peregrine uzay aracında sorunlar yaşanıyor!

Başarılı bir şekilde fırlatılan Peregrine uzay aracı, güneşle sabit bir yönde kalmasını engelleyen sorunu yüzünden Ay’a iniş yapamama tehlikesiyle karşı karşıya. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 09.01.2024 09:41
Güncelleme Tarihi: 09.01.2024 10:17

Ay’a ulaşmak için fırlatılan Peregrine uzay aracında sorunlar yaşanıyor!

ABD'nin yeni Ay aracının fırlatılışı sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Ancak, yörüngeye taşıdığı Peregrine uzay aracı sorunlar yaşamaya başladı ve şimdi Astrobotic sorunları çözmek ve işleri tekrar yoluna koymak için bir yarış içinde.

Peregrine iniş aracının fırlatılması, aralarında Apollo programının 50 yıldan uzun bir süre önce sona ermesinden bu yana Ay yüzeyine inen ilk ABD iniş aracı olacağı gerçeğinin de bulunduğu pek çok nedenden dolayı oldukça önemli görülüyor. Ancak iniş aracının arkasındaki şirket Peregrine'in güneşle sabit bir yönde kalmasını engelleyen sorunu çözemezse proje boşa gidebilir.

Şirket, X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ekip, durum ortaya çıktıkça gerçek zamanlı olarak yanıt veriyor ve veriler elde edilip analiz edildikçe güncellemeler sunacak" dedi. Sorunun kesin nedeni belli değil ama Astrobotic'in sorunu çözmek ve düzeltmek için çok çalıştığı belirtiliyor.

uzay

2024'ÜN EN HEYECAN VERİCİ UZAY GÖREVLERİNDEN BİRİ

Şu anda, Peregrine iniş aracındaki sorun, uzay aracındaki güneş dizilerinin iniş aracını normal şekilde çalıştırmak için ihtiyaç duydukları gücü üretmesini engelleyebilir. Ancak Peregrine'in 2,5 hafta daha Ay yörüngesine girmesi planlanmadığından, Astrobotic'teki mühendislerin sorunu teşhis etmek ve çözmek için biraz zamanları var.

Vulcan Centaur roketinin fırlatılması hem çok önemli hem de projenin en büyük risklerinden biri olduğu için bu konunun gündeme gelmesi de talihsiz bir durum. Zira roket bugüne kadar hiç kullanılmamıştı. SpaceX'in şu anda uzay endüstrisinde sahip olduğu hakimiyeti etkili bir şekilde kırabilecek birkaç yeni roketten ilki ve daha fazla şirket ve ajans yörüngeye uzay aracı yerleştirmek istiyorsa şiddetle ihtiyaç duyulan bir roket.

Peregrine, 2024'ün en heyecan verici uzay görevlerinden biri. Sorun çözülebilirse, iniş aracı Ay'ın yüzeyine, son birkaç aydır bazı tartışmalara neden olan oldukça tarihi bir uzay aracını indirecek. Ne yazık ki Astrobotic'in görevi tam anlamıyla başarıya ulaştırabilmesi için Peregrine sorununu çözmesi gerekecek.