DOLAR
42,88 -0,02%
EURO
50,49 -0,01%
ALTIN
6.251,62 -0,1%
BITCOIN
3.750.438,66 0,29%

Avusturya'da NEOS Partisi Üçlü Koalisyon Görüşmelerinden Çekildi

Liberal NEOS Partisi, merkezi sağ ÖVP ve SPÖ ile koalisyon görüşmelerini sonlandırdığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 03.01.2025 14:35
Güncelleme Tarihi: 03.01.2025 14:35

Avusturya'da NEOS Partisi Üçlü Koalisyon Görüşmelerinden Çekildi

Avusturya’da Koalisyon Görüşmeleri Sona Erdi

Avusturya’da, merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) ve Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile yürütülen koalisyon görüşmelerinde kıvılcımlar yeniden alevlendi. Liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS), iki aydan fazla süredir devam eden müzakerelerden çekilme kararı aldı.

NEOS Genel Başkanı'nın Açıklamaları

NEOS Genel Başkanı Beate Meinl-Reisinger, üç partinin genel başkanlarının katıldığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, koalisyon müzakerelerinin sona erdiğini duyurdu. Meinl-Reisinger, ÖVP ve SPÖ’nün değişim ve yenilik arayışında olmadığını, geçmişteki yaklaşımları sürdürmeyi tercih ettiklerini iddia etti.

Alınan Kararın Nedeni

Meinl-Reisinger, koalisyon görüşmelerinin sona ermesine neden olan unsurları şöyle sıraladı: "Muhataplarımız, bir sonraki seçime yönelik bir yaklaşım sergiliyor. Ancak ülkenin önümüzdeki 20 yılını şekillendirecek köklü adımlara hazır değiller. Böyle bir yapıda NEOS’un yeri yok." Ayrıca, eski Başbakan Sebastian Kurz dönemindeki yönetim anlayışının da bütçeye ciddi zarar verdiğinin altını çizdi.

Koalisyonun Geleceği

Öte yandan, Başbakan ve ÖVP Genel Başkanı Karl Nehammer, yılbaşı öncesinde üçlü koalisyonun ocak ayında kurulabileceğine dair iyimserliğini dile getirmişti. Ancak, NEOS’un çekilmesi, bu beklentileri olumsuz etkileyebilir.

Aşırı Sağcılar Koalisyon Dışında Kaldı

29 Eylül’de gerçekleşen genel seçimlerde aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) birinci sırada yer almıştı. Ancak diğer partilerin aşırı sağcılarla koalisyon kurmak istememesi nedeniyle FPÖ, görüşmelerin dışında kalmıştı. Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, hükümet kurma yetkisini FPÖ yerine ÖVP’ye vermeyi tercih etti ve ÖVP, SPÖ ile koalisyon görüşmelerine 25 Ekim’de başladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı