Avrupa'da gaz fiyatları, soğuk hava koşullarının artan tüketim üzerinde yarattığı etki ve depolardaki gaz miktarındaki azalma ile son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de, mart vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı bugün %4 civarında bir artışla 58,75 avro'ya yükseldi.
Böylece, Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatları Şubat 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Gaz fiyatlarındaki artış; devam eden soğuk hava koşulları, depolardaki gaz miktarındaki azalma ve ABD'nin Avrupa Birliği’ne uygulaması beklenen gümrük vergilerinin ticari ilişkilerde yarattığı belirsizlikle ilişkilidir.
Özellikle bu süreçte, Kuzey Avrupa ülkelerinde sıcaklıkların yeniden düşmesi bekleniyor; bu da gaz talebinin artmasına yol açacak. Gaz talebindeki bu artışla birlikte, Avrupa'nın 2022'den bu yana en düşük seviyede seyreden gaz depolarındaki seviye daha da azalacak.
Gas Infrastructure Europe verilerine göre, Avrupa gaz depolarının doluluk seviyesi 8 Şubat itibarıyla %49'a düştü. Bu doluluk oranı, AB gaz depolarındaki mevcut seviyenin son 5 yıl içinde aynı dönemdeki ortalamanın yaklaşık %8 altında yer aldığını göstermektedir.