Avrupa borsalarında, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında uzayan tarife müzakereleri ve artan jeopolitik gerilim endişeleriyle İngiltere hariç negatif bir seyir izleniyor. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, yüzde 0,4 düşüşle 549,2 puanda kalırken, Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,4 azalarak 7.743,6 puana geriledi. İngiltere'de ise FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 artışla 8.865 puana yükseldi.
Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,8 azalışla 23.793 puanda, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,6 değer kaybıyla 39.955 puanda işlem görüyor. İspanya'da IBEX 35 endeksi de yüzde 0,5 düşüşle 14.070,1 puan seviyesine geriledi.
ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasının detaylarının netlik kazanmaması ve AB'nin ABD ile uzayan tarife müzakerelerinin etkisiyle Avrupa borsaları risk algısı varlığını korumakta. AB ve ABD arasındaki tarife müzakere sürecinin henüz bir sonuca ulaşmaması, müzakerelerin 9 Temmuz son tarihini aşabileceği beklentisi şirketler ve yatırımcılar üzerinde belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
Öte yandan, AB Konseyi, NATO ve birliğin tüm alanlarda karşılıklı işbirliğini geliştirme niyetini vurguladı. Bu bağlamda, Avrupa'da savunma harcamalarının artırılmasını gerektiren ortaklıkların önemine değinildi. Analistler, savunma sanayisi harcamalarındaki artışların bölgedeki imalat sanayi aktivitesine olumlu etkileri olacağını belirtiyorlar.
Bu hafta açıklanan verilere göre, İngiltere'de nisan ayına ilişkin sanayi üretimi aylık bazda %0,6 azalarak beklentilerin altında kalırken, yıllık bazda da %0,3 düşüş kaydedildi. Ülkedeki nisan ayı dış ticaret açığı ise 7 milyar sterlin ile tahminlerin üzerinde oldu.
Bugün Avrupa'da veri gündeminin sakin olduğunu belirten analistler, ABD'de üretici enflasyonu ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının takip edileceğini ifade etti.