Avrupa borsaları Lecornu'nun istifasıyla geriliyor; Lagarde ve Bailey'in açıklamaları izleniyor

Fransa Başbakanı Lecornu'nun istifası ve yükselen jeopolitik riskler Avrupa borsalarında satışlara yol açtı; bugün Lagarde ve Bailey'in konuşmaları izlenecek.

Yayın Tarihi: 06.10.2025 11:04
Güncelleme Tarihi: 06.10.2025 11:04

Avrupa borsaları Lecornu'nun istifasıyla geriliyor; Lagarde ve Bailey'in açıklamaları izleniyor

Avrupa borsaları Fransa'daki siyasi gelişmeler ve jeopolitik risklerle negatif seyrediyor

Avrupa borsalarında, Fransa'da Başbakan Sebastien Lecornu'nun istifası haberi ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle düşüşler gözleniyor. Bölge piyasalarında işlem hacimleri ve risk iştahı, siyasi belirsizliklerin gölgesinde kaldı.

Piyasaların performansı

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,4 düşüşle 568,3 puan seviyesinden işlem görüyor. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 azalışla 24.320 puan, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 değer kaybıyla 9.473 puanda bulunuyor.

İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,6 gerilemeyle 43.010 puan, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,4 azalışla 15.533 puan ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,7 kayıpla 7.943 puan seviyesinde işlem görüyor.

Fransa'daki siyasi gelişmeler

Ülkede, François Bayrou hükümetinin Ulusal Meclis'ten güvenoyu alamayarak düşmesinin ardından 9 Eylül'de başbakan olarak atanan Sebastien Lecornu, yeni hükümeti kurduktan saatler sonra istifa etti. İstifa haberinin ardından bölge endekslerinde kayıplar derinleşti.

Analistler, ülkedeki politik istikrara ilişkin endişelerin sürdüğünü ve siyasi risklerin canlı kalmasının yanı sıra kamu harcamalarına yönelik kaygıların yatırımcı risk iştahını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Merkez bankası başkanlarının açıklamaları ve takip edilecek veriler

Bölgedeki merkez bankası başkanlarının bugün yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağında. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu Ekonomi ve Para İşleri Komitesi'nde (ECON) konuşma yapacak. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey ise İskoçya'da Küresel Yatırım Zirvesi'nin açılışında konuşacak.

Merkez bankası başkanlarının iletileri ve para politikası sinyalleri, bugün ayrıca Avro Bölgesi Sentix yatırımcı güven endeksi, perakende satış verileri ve devam eden politik gelişmeler ile birlikte yakından takip edilecek.

Jeopolitik riskler

Bölgede, Rusya'nın geçen haftalarda yaptığı hava sahası ihlalleri jeopolitik gerilimin artmasına neden oldu. Ukrayna-Rusya Savaşı'na ilişkin gelişmeler ve yeni yaptırım adımlarına yönelik haber akışı, piyasa gündeminin üst sıralarında yer almaya devam ediyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı