
Avrupa borsaları, yatırımcıların Londra'da düzenlenecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde benimledikleri 'bekle ve gör' tutumu ile haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, kapanışta %0,07 değer kaybederek 553,24 puana geriledi.
Almanya'nın DAX 40 endeksi %0,54 düşüşle 24.174,32 puana, İngiltere'deki FTSE 100 endeksi %0,06 değer kaybıyla 8.832,28 puana, Fransa'nın CAC 40 endeksi %0,17 düşüşle 7.791,47 puana indi. Ayrıca İtalya'nın FTSE MIB 30 endeksi %0,35 değer kaybederek 40.461,979 puana gerilerken, İspanya'nın IBEX 35 endeksi ise %0,03 artışla 14.251,3 puandan kapandı.
Avro/dolar paritesi ise TSİ 21.26 itibarıyla %0,255 artış göstererek 1,142 seviyesinde işlem gördü.
Avrupa borsalarında genel olarak satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, yatırımcılar Londra'daki ABD-Çin ticaret görüşmelerine odaklandı. Yatırımcıların dünya üzerindeki iki büyük ekonomi arasındaki gerilimi azaltması beklenen bu görüşmelere ilişkin 'bekle ve gör' yaklaşımını benimsediği görüldü. Bazı ülkelerde resmi tatil olması nedeniyle borsalarda işlem hacimleri de düşük kaldı.
Analistler, ABD ve Çin arasındaki gerilimi azaltma çabalarının olumlu karşılandığını ifade ederek, bu iki ülke arasında ticaret ihtilafları konusunda kapsamlı bir anlaşmanın zaman alacağına dikkat çekti. Ayrıca, yatırımcıların ABD'nin diğer ticaret ortaklarıyla kalıcı anlaşmalar yapma çabalarını da yakından izleyeceği vurgulandı. İhracat kısıtlamalarının ise müzakerelerin odak noktası olduğu ifade edildi. Çin, nadir toprak elementleri ve özel manyetik malzemeler alanında küresel pazarın yaklaşık %90'ını kontrol ediyor.
Analistler, ABD hükümetinin, Pekin ile yapılacak olası bir anlaşma sonrasında nadir toprak elementleri üzerindeki ihracat kısıtlamalarını hafifletmesini beklediklerini, bunun karşılığında ABD'nin de ihracat kontrollerini azaltmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimleri, 2 Nisan'da ABD Başkanı Donald Trump tarafından, Çin'in de aralarında yer aldığı ticaret ortaklarına uygulanan ek gümrük vergileri ile başlamış, bu da iki ülke arasında karşılıklı tarife restleşmesine yol açmıştır. Sonrasında, 10-11 Mayıs'ta taraflar arasında yapılan müzakereler sonucunda, gümrük vergilerinin 90 günlüğüne düşürülmesi kararlaştırılmıştır. Bunun ardından Trump, anlaşmanın ihlal edildiğini öne sürerek, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile durumu görüşeceğini ifade etmiştir.
Washington yönetimi, Pekin'in uzlaşmaya rağmen nadir metallerin ihracatına yönelik kısıtlamaları kaldırmadığını belirtmekte ve bu duruma karşılık olarak yapay zeka çiplerinin ihracatına kontrol getirmektedir. Ayrıca, çip tasarımında kullanılan yazılımların Çin'e satışının durdurulması ve Çin Komünist Partisi ile bağlantılı ya da kritik araştırma alanlarında çalışan Çinli üniversite öğrencilerinin vizelerinin iptal edilmesi gibi önlemler alınmıştır.