ATO Başkanı Baran ile Özbekistan Büyükelçisi Khaydarov Ankara'da Görüştü
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İlkhom Khaydarov’u makamında kabul etti. Görüşmede Büyükelçilik Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Azizbek Salahaddinov da yer aldı.
Görüşmede öne çıkan mesajlar
Büyükelçi Khaydarov, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, "Türkiye ile ticaretimizi daha da geliştirmek istiyoruz. İthalatta ve ihracatta öncelikli olarak birbirimizi tercih edelim" çağrısında bulundu.
Tekstil ihracatı ve teknik destek
Khaydarov, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın iki ülke ekonomisine katkılarına değinerek son 15 yılda tekstil alanında kaydedilen dönüşümü aktardı. Türkiye’den gelen mühendis ve ustalardan oluşan 2 binden fazla kişiden teknik ve uzmanlık desteği aldıklarını ifade eden Khaydarov, bunun sonucunda tekstil sektöründeki ihracatın 100 bin dolar seviyesinden 4 milyar dolar düzeyine yükseldiğini vurguladı.
Uluslararası Yatırım Forumu daveti
Büyükelçi Khaydarov, Özbekistan’da 16-19 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Yatırım Forumuna Türkiye’den iş insanlarının katılımını önemsediklerini söyledi ve özellikle Ankara’dan iş insanlarını davet etti.
Hedefler ve yatırım verileri
ATO Başkanı Gürsel Baran, iki ülke ilişkilerinin 'Kapsamlı Stratejik Ortaklık' düzeyine yükseldiğini belirtip, bu gelişmenin ekonomik ilişkilere de yansıdığını aktardı. Baran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016'daki Özbekistan ziyaretinden önce iki ülke dış ticaretinin 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından belirlenen 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmanın sonraki amaç olduğunu söyledi.
Baran ayrıca, Özbekistan’daki Türk yatırımlarının 6 milyar dolara yaklaştığını, Türk müteahhitlerinin ülkede 319 proje üstlenerek 9 milyar doları aşan değer ürettiğini ve Türkiye’de yaklaşık 550 Özbek sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini paylaştı.
ATO'nun rolü
Baran, Ankara Ticaret Odası ve Ankara ekonomisine ilişkin bilgilerin ardından, ATO olarak kardeş ülke Özbekistan ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için üzerlerine düşeni yapmaya ve tüm tecrübeleriyle Özbekistan’a katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.
ÖZBEKİSTAN CUMHURİYETİ'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ İLKHOM KHAYDAROV, ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN'I MAKAMINDA ZİYARET ETTİ.