ATO başkanı Baran: takipteki KOBİ kredileri bir yılda yüzde 126 artarak 5,7 milyar dolara yükseldi

ATO Başkanı Gürsel Baran: takipteki KOBİ kredileri bir yılda yüzde 126 artarak 5,7 milyar dolara çıktı; reel sektöre kredi imkanları ve vergisel teşvikler talep edildi.

Yayın Tarihi: 01.07.2026 16:14
Güncelleme Tarihi: 01.07.2026 16:14

ATO başkanı Baran: takipteki KOBİ kredileri bir yılda yüzde 126 artarak 5,7 milyar dolara yükseldi

ATO başkanı Baran'ın değerlendirmesi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO’nun 29. Dönem Haziran ayı Olağan Müşterek Meclis Toplantısında yüksek faiz ortamı ve finansmana erişimdeki sıkıntılara dikkat çekti. Baran, mevcut şartlarda işletmelerin karlılıklarını koruyamadığını ve işletme sermayelerini tüketerek faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını belirtti.

"Takipteki KOBİ kredileri bir yılda yüzde 126 oranında artarak 5,7 milyar dolara yükselmiş durumda." Baran, işletmelerin ekonomik göstergelerdeki iyileşmeleri bekleyecek hali kalmadığını vurguladı.

Finansman ve destek talepleri

Baran, reel sektöre ayrılan kaynakların daha kapsamlı bir şekilde devreye alınması gerektiğini ifade ederek, ekonominin çarklarını döndürecek faiz oranı ile mümkünse sıfır faizli ve beş yıl gibi uzun vadeli geri ödeme takvimine sahip kredi imkânlarının genişletilmesini önerdi.

Baran ayrıca, belirlenecek bir takvim içinde gerçek kişilerin gayrimenkul satarak işletmesine sermaye koyması halinde değer artış kazancına gelir vergisi istisnası ve tapu harcına geçici istisna getirilmesini talep etti. Hali hazırda kredi kullanırken uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin belli bir süre alınmaması gerektiğini de belirtti.

Baran'ın paylaştığı 7 öneri

Baran, reel sektöre finansman için şu önerileri sıraladı:

1. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası mutedil bir şekilde faiz indirim sürecini başlatmalıdır.

2. Bankaların kredi kullandırmalarına sınır getiren düzenlemeler gevşetilmelidir.

3. Reel sektöre ayrılan kaynaklar daha kapsamlı şekilde devreye alınmalıdır.

4. Ekonominin çarklarını döndürecek faiz oranı ile mümkünse sıfır faiz oranı ile beş yıl gibi uzun vadeli kredi imkânları genişletilmelidir.

5. Kredi kullanırken uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi belli bir süre alınmamalıdır.

6. Gerçek kişilerin gayrimenkul satarak işletmesine sermaye koyması halinde değer artış kazancına gelir vergisi istisnası, tapu harcına geçici istisna getirilmelidir.

7. Faiz oranlarının düşmesini sağlamak için döviz talebini azaltıcı uygulamalar devreye alınmalı; yerlileşme ve Türk malı kullanımına yönelik teşvikler ile kamu satın alım prensipleri genişletilip yaygınlaştırılmalıdır.

ATO'nun rolü

Baran, ATO ailesi olarak üyelerden gelen talepleri ilgili kurumlara aktarmaya ve çözüm süreçlerine katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek, "güçlü reel sektör, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye demektir" dedi.

ANKARA TİCARET ODASI (ATO) BAŞKANI GÜRSEL BARAN, "TAKİPTEKİ KOBİ KREDİLERİ BİR YILDA YÜZDE 126...

ANKARA TİCARET ODASI (ATO) BAŞKANI GÜRSEL BARAN, "TAKİPTEKİ KOBİ KREDİLERİ BİR YILDA YÜZDE 126 ORANINDA ARTARAK 5,7 MİLYAR DOLARA YÜKSELMİŞ DURUMDA. İŞLETMELERİMİZİN, EKONOMİK GÖSTERGELERDEKİ İYİLEŞMELERİ BEKLEYECEK HALİ KALMADI" DEDİ.

ATO'NUN 29. DÖNEM HAZİRAN AYI OLAĞAN MÜŞTEREK MECLİS TOPLANTISI, MECLİS BAŞKANI MUSTAFA DERYAL...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.