Atatürk Üniversitesi'nde yeni denge: edebiyatta kız öğrenciler öne geçti

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yeni dönemde kız öğrenciler ilk kez çoğunluğu aldı; oran yüzde 61 kız, yüzde 39 erkek olarak kaydedildi.

Yayın Tarihi: 09.10.2026 11:30
Güncelleme Tarihi: 09.10.2026 11:30

Atatürk Üniversitesi'nde yeni denge: edebiyatta kız öğrenciler öne geçti

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde ilk kez çoğunluk kız öğrencilerde

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde bu akademik yıl itibarıyla kız öğrenciler, fakülte tarihinde ilk kez erkek öğrencileri sayıca geride bıraktı. Fakültedeki öğrenci dağılımı %61 kız ve %39 erkek olarak kayda geçti; bu tablo hem eğitim planlaması hem de öğrenci yaşamı açısından yeni dinamikler getiriyor.

öğrenci sayıları ve fiziki dönüşüm:

17 Kasım 1958 tarihinde kurulan Edebiyat Fakültesinde bugün 17 ayrı bölümde eğitim sürüyor. Dekan Prof. Dr. Süleyman Çiğdem tarafından verilen bilgilere göre lisans öğrencilerinin sayısı 5.644 olurken, lisansüstü öğrencilerle birlikte toplam öğrenci sayısı 7.200'ü aşıyor. Fakültenin 2019 yılında üniversitenin Batı Kampüsü'ne taşındığı ve yeni binaların yaklaşık 40 bin metrekare kapalı alana sahip olduğu vurgulandı. Akademik kadro ise 217 öğretim üyesi ve araştırmacıdan oluşuyor.

kulüpler ve gençlik odaklı programlar:

Fakültede öğrencilere ait 27 kulüp aktif olarak faaliyet gösteriyor. Dekan Prof. Dr. Süleyman Çiğdem ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Savaş Eğilmez, yeni öğretim yılında öğrenci kulüplerinin etkinliklerini yakından takip ediyor; ziyaretlerde kulüp faaliyetleri hakkında bilgi alındı ve önümüzdeki dönemde daha kapsamlı etkinlik ve iş birlikleri düzenleme hedefi paylaşıldı. Yönetim, artan kız öğrenci oranının ders içi ve ders dışı faaliyetlerde nasıl bir etki yaratacağını izleyerek eğitim ve sosyal programlarda dengeli bir yaklaşım izlemeyi planlıyor.

Fakültenin son verileri, hem altyapı yatırımlarının hem de öğrenci faaliyetlerinin öğrenci tercihleri ve katılımında belirleyici olduğunu gösteriyor. Bu yeni tablo, fakültenin eğitim, rehberlik ve kulüp destek mekanizmalarını yeniden değerlendirmesini gündeme getirebilir.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİNDE KIZ ÖĞRENCİLERİN ORANI YÜZDE 61’E YÜKSELDİ. ERKEK...

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİNDE KIZ ÖĞRENCİLERİN ORANI YÜZDE 61’E YÜKSELDİ. ERKEK ÖĞRENCİLERİN ORANI İSE YÜZDE 39’DA KALDI.

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.