Atatürk Üniversitesi'nde 'İlaçta Vizyon' Zirvesi: Ar-Ge ve Yerli Üretimle Sağlıkta Bağımsızlık Hedefi

Atatürk Üniversitesi, KUDAKAF’26 kapsamında düzenlenen 'İlaçta Vizyon' zirvesinde kamu, sektör ve akademiyi bir araya getirerek Ar-Ge, yerli üretim ve sağlıkta bağımsızlık stratejilerini ele aldı.

Yayın Tarihi: 05.05.2026 15:49
Güncelleme Tarihi: 05.05.2026 15:53

Atatürk Üniversitesi'nde 'İlaçta Vizyon' Zirvesi: Ar-Ge ve Yerli Üretimle Sağlıkta Bağımsızlık Hedefi

İlaçta Vizyon: Kamu, Sektör ve Bilim Zirvesi

Atatürk Üniversitesi, Kuzeydoğu Anadolu Kariyer Fuarı (KUDAKAF’26) kapsamında Türkiye’nin ilaç sektörüne yön veren paydaşları bir araya getiren kritik bir zirveye ev sahipliği yaptı. 'İlaçta Vizyon: Kamu, Sektör ve Bilim Zirvesi' başlıklı toplantı, ilaçta Ar-Ge ve yerli üretim ekseninde atılacak stratejik adımları tartıştı.

Katılımcılar

Zirveye Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ev sahipliği yaptı. Toplantıya Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar başkanlığında; Humanis, Berko, Bilim, Deva, Sanovel, İlko, Sanofi, World Medicine, Roche, Eczacıbaşı ve GSK gibi sektörün öncü firmalarının üst düzey yöneticileri ve temsilcileri katıldı. Kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getiren bu katılım, çok taraflı yaklaşımın altını çizdi.

Gündem ve Tartışılan Başlıklar

Zirvede öne çıkan başlıklar arasında ilaçta Ar-Ge, yerli üretim kapasitesinin artırılması, nitelikli insan kaynağı ve uluslararası rekabet gücü yer aldı. Katılımcılar, dışa bağımlılığının azaltılmasına yönelik stratejileri, üniversite-sanayi iş birliklerinin güçlendirilmesini ve yenilikçi üretim modellerinin geliştirilmesini kapsamlı şekilde ele aldı.

Değerlendirmeler ve Beklentiler

Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitelerin yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetleriyle sınırlı kalmayıp ülkenin stratejik alanlarında yol gösterici rol üstlendiğini vurguladı. Hacımüftüoğlu, kamu, sektör ve bilimi aynı çatı altında buluşturan bu tür organizasyonların ülkenin sağlık alanındaki bağımsızlık hedeflerine ulaşmasında kritik öneme sahip olduğunu belirtti ve Atatürk Üniversitesi olarak ilaç ve biyoteknoloji alanında somut çıktılara odaklandıklarını ifade etti.

Katılımcılar, özellikle yerli ilaç üretimi ve biyoteknolojik yatırımların hızlanmasının Türkiye’nin küresel rekabet gücünü destekleyeceği konusunda mutabık kaldı. Zirve, bölgesel olmanın ötesinde ulusal sağlık politikalarına katkı verebilecek bir platform olarak değerlendirildi ve sürdürülebilir iş birlikleri ile sağlıkta bağımsızlık vizyonuna katkı sağlaması beklendi.

Toplantıda dile getirilen konular, üniversite-sanayi-kamu ekseninde atılacak sonraki adımlar için çerçeve oluşturdu; önümüzdeki süreçte nitelikli iş gücü yetiştirilmesi, regülasyonlarla uyumlu Ar-Ge yatırımları ve üretim kapasitelerinin stratejik olarak genişletilmesi gibi unsurların öncelik kazanması öngörülüyor.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, KUZEYDOĞU ANADOLU KARİYER FUARI (KUDAKAF’26) KAPSAMINDA TÜRKİYE’NİN İLAÇ...

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, KUZEYDOĞU ANADOLU KARİYER FUARI (KUDAKAF’26) KAPSAMINDA TÜRKİYE’NİN İLAÇ SEKTÖRÜNE YÖN VEREN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNİ BİR ARAYA GETİREN KRİTİK BİR ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, KUZEYDOĞU ANADOLU KARİYER FUARI (KUDAKAF’26) KAPSAMINDA TÜRKİYE’NİN İLAÇ...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.