DOLAR
38,8 0,19%
EURO
44 -0,18%
ALTIN
4.119,18 -0,26%
BITCOIN
4.131.006,49 0,4%

Ata Tohumu ile Üretilen Unlar, Tarihi Değirmende Öğütülüyor

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki tarihi değirmen, ata tohumlarıyla üretilen buğdayları öğütüyor.

Yayın Tarihi: 09.05.2025 11:56
Güncelleme Tarihi: 09.05.2025 11:56

Ata Tohumu ile Üretilen Unlar, Tarihi Değirmende Öğütülüyor

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, 350 yıldan fazla geçmişe sahip tarihi su değirmeni, Halil Ayar tarafından restore edilip yeniden faaliyete geçirildi. 2009 yılında aile mirası olan değirmeni devralan Halil Ayar, 2013 yılında açıktaki haliyle sadece duvarları kalan bu eşsiz yapıyı satın alarak restore ettirdi.

Ayar, burada ürettiği unları, ata tohumu buğdaylardan öğütmek için çeşitli araştırmalara yöneldi. Un yapımına uygun 5 ata tohumu ayırdığını belirten Ayar, bu tohumları yerel çiftçilere dağıtarak bölgede ekonomiye katkı sağladı. Aile işletmesi, ürettiği unla Türkiye'nin dört bir yanına ekmek, erişte ve tarhana gibi ürünler gönderiyor.

Yıllarca sürücü kursu işletmeciliği yapan Halil Ayar, topraktan ve tarımdan olan geçmişini vurgulayarak şöyle konuştu: "Dedem, bu mesleğin köklerinden biridir. Bu nedenle ata tohumlarına sahip çıkmaya karar verdim." Ayrıca, işletmesinde 10 kişiye de istihdam sağladığını belirten Ayar, "Gıda Güvenliği Hareketi Derneği'nin desteğiyle ata tohumlarını topladım ve analiz ettirdim. Doğal ürünler üretiyoruz ve bu konuda hiçbir kimyasal katkı kullanmıyoruz," dedi.

Ayar, tarihi değirmenin 1863 yılında kayıt altına alındığını, restore sürecinde ise insan ve doğal kaynakların ön planda olduğu bir üretim süreci yürütüldüğünü sözlerine ekledi. İşletmesinin ailedeki gelenekleri devam ettirdiğini de vurgulayan Ayar, "Türkiye'de su değirmenine ilk gıda üretim iznini ben aldım. Eski değirmenlerin restore edilmesini teşvik ettim," dedi.

Doğayla iç içe bir yaşam sürdürdüklerini söyleyen Ayar, ailecek üretim yapmanın ve doğanın tadını çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Bursa'da 12 yıl önce sadece duvarları kalan tarihi değirmeni satın alarak yeniden ayağa kaldıran...

Bursa'da 12 yıl önce sadece duvarları kalan tarihi değirmeni satın alarak yeniden ayağa kaldıran Halil Ayar, ailesiyle ürettiği un ve unlu mamulleri Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

Bursa'da 12 yıl önce sadece duvarları kalan tarihi değirmeni satın alarak yeniden ayağa kaldıran...

Bursa'da 12 yıl önce sadece duvarları kalan tarihi değirmeni satın alarak yeniden ayağa kaldıran Halil Ayar, ailesiyle ürettiği un ve unlu mamulleri Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.