
Asya borsalarında haftanın son işlem gününde Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor. Küresel piyasalarda ABD yönetiminin ekonomi ve ticaret politikalarına yönelik devam eden politika belirsizliklerinin etkisiyle karışık bir seyir kaydediliyor. Bu belirsizlikler, yatırımcıların ana gündem maddeleri arasında yer almayı sürdürüyor.
ABD'nin Çin'e uygulayacağı ticaret politikalarına karşı diyalog yoluyla çözüm çağrısında bulunan Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao, ABD'nin Çin'den ithal ürünlere getirdiği yüzde 10 ek gümrük vergisinin ikili ilişkileri olumsuz etkilediğini belirtti. Vang, sorunların tek taraflı adımlarla değil, eşit temelde diyalog ve müzakere ile çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Analistler, Çin'in ılımlı ve müzakereci yaklaşımının ticaret savaşları endişelerini azaltması açısından önemli olduğunu ifade ederken, gelecek dönemde ABD yönetimi ile Çinli yetkililerin ilişkilerinin piyasalar üzerindeki etkisini değerlendirdi.
Bu gelişmelere ek olarak, Çinli teknoloji şirketi Alibaba Group, 2024'ün son çeyreğinde net karını 48,94 milyar yuan (6,72 milyar dolar) olarak açıklamış, beklentilerin üzerinde gelen finansal sonuçlarının ardından hisseleri yüzde 13'ün üzerinde değer kazanmıştır.
Japonya’daki veriler de piyasa hareketliliğine katkıda bulunuyor. Bugün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocak ayında yıllık bazda yüzde 4 artış göstererek beklentilere paralel bir seyir izledi. Güç kazanan enflasyon, yatırımcıların odağında kalırken, analistler bunun parasal sıkılaşma sürecini hızlandırabileceğini belirtiyor.
Japonya Merkez Bankasının (BoJ) son politika kararında enflasyona yönelik şahin duruşunu pekiştirdiği de unutulmamalıdır. Ayrıca, şubat ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 48,9 seviyesinde gerçekleşerek imalat aktivitesinin zayıf kalmaya devam ettiğini gösterdi.
Bugün uluslararası basında, Nissan'ın Honda'nın 58 milyar dolarlık birleşme teklifini geri çevirmesinin ardından, Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın bu şirkete yatırım yapmaya hazırlandığına dair haberler yer aldı. Tesla'nın, Nissan'ın ABD'deki fabrikalarını satın alma girişiminin stratejik bir yatırım olacağı düşünülüyor.
Bu gelişmeler ışığında, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 yükselişle 38.784 puan seviyesine ulaştı. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yatay bir seyirle 2.654 puan seviyesinden kapandı.
Şu anda Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,3 artışla 23.327 puan seviyesindeyken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 değer kazanarak 3.375 puan seviyesinden işlem görüyor. Öte yandan, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,5 azalışla 75.353 puan seviyesinde seyrediyor.