Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Astronotları Ay'a geri götürecek NASA Artemis II görevi 2025'e ertelendi!

Bu yıl fırlatılması beklenen Artemis II’nin gelecek yılın eylül ayına ertelendiği öğrenildi. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 10.01.2024 09:43
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 09:43

Astronotları Ay'a geri götürecek NASA Artemis II görevi 2025'e ertelendi!

NASA'nın Artemis II görevinin bu yıl başlatılmasına yönelik orijinal planda bugün bazı değişiklikler yapıldığı açıklandı. Artemis II, NASA'nın planladığı gibi 2024 yılında fırlatılmak yerine, en erken Eylül 2025'e kadar fırlatılmayacak ve sonraki Artemis görevlerinin her birini geciktirecek.

Artemis II'nin ertelenmesi bilim camiasında şok etkisi yarattı. Çünkü Artemis II'de 4 astronot, Orion uzay aracıyla Ay'ın etrafında seyahat edecek. Gelecekteki Artemis görevleri büyük ölçüde Artemis II'den elde edilen verilere dayanacak. Bu da insanlığın Ay yüzeyine dönüşü olan Artemis III'ün 2026'ya erteleneceği anlamına geliyor.

artemis

GÖREVİN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İÇİN ERTELENDİ

NASA, yaklaşan Artemis görevlerinde yapılan bu değişikliğin ve gecikmelerin, görevlerin ilgili herkes için güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlama ihtiyacından kaynaklandığını söylüyor. Bu görevler Ay'ın uzun vadeli bilimsel keşfinin temelini oluşturacak ve bir gün Mars'a insanlı görevlerin yapılmasına yardımcı olacak.

Bu nedenle, Artemis görevlerini ilk seferde doğru yapmak oldukça önemli. NASA, ekibe daha fazla zaman vermenin her şeyin plana uygun gitmesini sağlayacağına inanıyor. Artemis II görevinin ertelenmesi, beklenmedik bir durum olmadığı belirtiliyor.

Keşif Sistemleri Geliştirme Müdür Yardımcısı ve NASA'nın Ay'dan Mars'a Program Ofisi yöneticisi Amit Kshatriya, yaptığı açıklamada, "Artemis, astronotlarla birlikte Ay'da bilim yapmak ve gelecekte Mars'a yapılacak insan görevlerine hazırlanmak için uzun vadeli bir keşif kampanyasıdır. Bu da, bu görevleri güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmemiz için temel sistemlerimizi geliştirirken ve uçururken doğru yapmamız gerektiği anlamına geliyor” dedi.

Artemis III ve gelecekteki görevler için güncellenen zaman çizelgesi, NASA'nın Artemis II görevinden elde edilen bilgileri birleştirebilmesini sağlayacak ve SpaceX'e, Artemis III ile astronotları Ay yüzeyine indirmesi planlanan Starship İnsan İniş Sistemi'ndeki aksaklıkları gidermesi için daha fazla zaman tanıyacak.