Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Astrobotic'in tarihi Peregrine uzay aracı Dünya yörüngesine girdiğinde yanacak!

Geçen hafta Peregrine uzay aracında yaşanan sorunlar nedeniyle aracın Ay görevi iptal edilmiş ve Dünya’ya dönüşüne karar verilmişti. Peregrine, şimdi Dünya’ya geri dönüyor ve atmosfere girince yanacağı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 16.01.2024 10:42
Güncelleme Tarihi: 16.01.2024 10:42

Astrobotic'in tarihi Peregrine uzay aracı Dünya yörüngesine girdiğinde yanacak!

12 Ocak'ta Peregrine nihayet Ay’a çok yaklaştı. Fakat yaşanan bazı teknik aksaklıklar bu görevin iptal olmasına neden oldu. Şimdi, uzay aracı Dünya'ya doğru geri dönüyor ve bilim insanları, yanmasını engelleyebileceğinden emin olsa da, Astrobotic'in son Peregrine güncellemesi, uzay aracının Dünya atmosferine yeniden girip yanmasına izin vermenin daha güvenli olduğunu söylüyor.

Peregrine görevi, ABD için Ay'a olası bir dönüşten çok daha fazlasıydı ve aynı zamanda 16 yıldır devam eden bir görevdi. Bu nedenle, Peregrine'in arkasındaki ekip, misyonu yeniden hayata geçirmek için elinden gelen her şeyi yaptı.

ay

ATMOSFERE GİRİNCE YANACAK

Peregrine'in transit halinde olduğu son 6 gün boyunca ekip, faydalı yükleri çalışır hale getirmek ve mümkün olduğunca çok faydalı yük verisi toplamak için yorulmadan çalıştı. Ancak Peregrine'in son güncellemesi mevcut duruma daha fazla ışık tutuyor. Bu kapsamda, Peregrine tamamen mahvolmuş durumda. Bu nedenle, yakında Dünya'nın yörüngesine yeniden girecek ve giriş sırasında yanacak.

Ekip, Peregrine'i Dünya'nın çekim alanının ötesine taşıyabilecek kadar uzun süre dengede tutabileceğine inanırken, Peregrine için mevcut kurulumun diğer uzay araçları için çok tehlikeli olabileceğine de inanıyor. Bu nedenle, Dünya'nın atmosferine düşmesine ve yanmasına izin verecekler.

Peregrine misyonu, özellikle de misyonun sunabileceği çok fazla tarihi değer olduğu için gerçekten üzücü ve hayal kırıklığı yaratan bir son oldu. Fakat Ay yolculuğu sırasında hesapta olmayan bazı teknik aksaklıklar yaşandı. Bu nedenle uzun zamandır merakla beklenen bu görev iptal oldu.