Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Asgari ücretlisi, çalışanı herkesi ilgilendiriyor. İçeride kalan o parayı 2 ay sonra SGK çekiyor

İşçinin geçici bir süre işine devam edemediği özel hal durumlarında SGK tarafından hesaplara aktarılan bir ödeme olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneği, meslek kazası, meslek hastalığı ya da hastalıklar durumunda sağlanıyor.

Yayın Tarihi: 02.03.2024 13:00
Güncelleme Tarihi: 02.03.2024 13:00

Asgari ücretlisi, çalışanı herkesi ilgilendiriyor. İçeride kalan o parayı 2 ay sonra SGK çekiyor

Aslında çok gündemde olsa da nasıl takip edileceği konusunda pek bilgisi olmayan çalışan, hak sahibi olduğu ödemeyi SGK'ya farkında olmadan sevk ediyor. Çalışan yüzbinlerce kişiyi yakından ilgilendiren geri ödeme kapsamında hesaplara aktarılan para, e-Devlet üzerinden takip edilmediği durumlarda SGK'ya geri iade ediliyor. Çalışan işçinin uzun süredir hak sahibi olduğu ancak takip etmediği bu ödemeler ile alakalı uzmanlar tarafından son dakika uyarılar yinelenmeye devam ediyor.

Bahsi geçen ödemenin konusu geçici iş göremezlik ödeneği olarak biliniyor. İşçinin geçici bir süre işine devam edemediği özel hal durumlarında SGK tarafından hesaplara aktarılan bir ödeme olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneği, meslek kazası, meslek hastalığı ya da hastalıklar durumunda sağlanıyor. İşçinin geçici iş göremezlik raporu aldığı durumlarda işveren maaştan kesinti yapmaktadır. Bu kesintiye SGK'ya bildirilmesi akabinde SGK'da işçiye iş göremezlik ödeneği sağlamaktadır.

tl

SGK İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

Bu ödemelerde amaç gelir kaybını engellemektir. İşçilerin hak sahibi olduğu bu ödemeden faydalanabilmesi için birkaç önemli husus mevcuttur. İlk dikkat edilmesi gereken konu rapor alınması itibari ile 2 ay sonrasına kadar hesapların kontrol edilmesi gerekliliğidir. İşçiler bu ödemeyi almadıkları takdirde SGK'ya geri iade sağlanmaktadır.

Sürekli iş göremezlik raporu alınması durumunda maaş süreci, kişinin tedavisi boyunca devam etmektedir. Tedavi olduğu süre boyunca düzenli olarak gitmemesi ya da tedavisini tamamlamadan işine dönmesi halinde iş göremezlik maaşı kesilmekte ve bu kesinti de SGK'ya geri iade olarak sunulmaktadır

İşçilerin tedavi süreçlerine ve doktor tarafından yapılan tedavi açıklamalarına uyum gösterebilmesi gerekliliği bu ödeme ile sağlanabilmektedir. İş göremezlik ödemelerinde yatarak ya da ayakta tedavi görülmesi arasında ödeme farkı vardır. Rapor alan işçinin hal bu iken düzenli olarak hesap kontrolü yapması gerekmektedir