Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,46 0,08%
EURO
34,82 -0,05%
ALTIN
2.416,93 -0,25%

Asgari ücret zammı bekleyene büyük hüsran! Bakan Işıkhan 'Çok Net' dedi

Asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmayacağı ile alakalı spekülasyonlara son noktayı Bakan Işıkhan koydu. Asgari ücret konusunda net zam bilgisi verildi.

Yayın Tarihi: 17.04.2024 13:55
Güncelleme Tarihi: 17.04.2024 13:55

Asgari ücret zammı bekleyene büyük hüsran! Bakan Işıkhan 'Çok Net' dedi

Gün gün asgari ücret konusunda açıklamalar yapılmaktayken, şaibeler de devam etmekteydi. Artan enflasyon rakamları asgari ücretle çalışan da ara zam beklentisini oluşturmuş iken gözler konu ile alakalı hükümetten gelecek açıklamayı beklemekteydi. Geçtiğimiz haftalarda TCMB tarafından yapılan değerlendirmede asgari ücrete ara zammın yapılmaması gereklilği konusunda hükümete değerlendirme mektubu gönderilmişti. Akabinde de beklentiler tam suya düştü derken, bugün Bakan Işıkhan tarafından yapılan son dakika açıklama ile adeta yerle yeksan oldu. Asgari ücret ve emeklilere ara zam yapılacağı iddiaları gündemi meşgul ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bu tartışmalara son noktayı koydu.

sdvds

ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM

Ocak ayı öncesinde Çalışma Bakanlıpı tarafından yapılan açıklamada asgari ücret Ocak zammının 1 senelik zam olacağı belirtilmiş ve 2024 yılında başka zammın yapılmayacağı belirtilmişti. 2024'ün ilk ve tek zammı yüzde 49,11 olarak şekillenip, 17.002 TL olarak uygulamaya girmişti. İlk başlarda hoşa giden bu oran, enflasyon rakamlarının artmaya devam etmesi ile birlikte eriyiş sürecine girerken, Temmuz ara zammı konusundaki spekülasyonlar yakından takip edilmeye başlamıştı. Işıkhan sabah saatlerinde yaptığı açıklamasında, net bir şekilde "Hayır, ara zam gündemimizde değil" dedi.

ZAM EMEKLİLERE OLACAK

Bakan Işıkhan, en düşük emekli aylığının 10 bin lira olduğunu ve temmuz ayında enflasyondan veya sözleşmeden kaynaklanan farkların emekli aylıklarına yansıtılacağını da sözlerine ekledi. u açıklamalar, ara zam beklentisi olanlar için hayal kırıklığı yaratsa da, Işıkhan'ın enflasyondan ve sözleşmeden kaynaklanan farklara göre düzenlemeler yapılacağına dair ifadeleri emeklinin umudunu yeşertti. Bu açıklama ile asgari ücret zammının yapılmamasının emekliye yarayacağı yorumları yapıldı. 

zam

Asgari ücrete zam yapılmaması gerek en düşük maaşla çalışanın, gerekse de asgari üzeri çalışanın maaşına zam yapılmayacağı anlamını taşırken, büyük bir kesimin yaz sonuna kadar enflasyon karısında ezilecepi yorumları yapıldı. 

ARALIK AYINDA AÇIKLANMIŞTI

Asgari ücretli çalışan için 2023 Aralık ayında bir müjde bir de kötü haber duyurulmuştu. Müjdeli haberde asgari ücretin neredeyse yarısı kadar artış göstereceği belirtilirken, üzücü haber de yılın son zammının olduğu belirtilmesiydi. Bakan Işıkhan, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi asgari ücrete tek zam yapılacağını beliertmişti. Son dakika yapılan açıklamada aylar öncesindeki fikirlerinin arkasında durdukları beyanı verildi. Asgari ücrete yapılan zamlar sayesinde işsizliğin artışa geçtiği ve ürün hizmet zam uygulamalarının devreye girdiği iddia edilirken, enflasyon rakamlarının artışı da bu artışa bağlandı