Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Artemis II görevinin ardından Peregrine görevi de iptal oldu! Peregrine, Ay’a gidemeyecek!

Geçtiğimiz günlerde fırlatılmasının ardından bazı sorunlar yaşayan Peregrine iniş aracının Ay’a ulaşamayacağı belirtildi.

Yayın Tarihi: 10.01.2024 15:01
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 15:01

Artemis II görevinin ardından Peregrine görevi de iptal oldu! Peregrine, Ay’a gidemeyecek!

Pazartesi sabahı erken saatlerde, Vulcan Centaur ile gerçekleştirilen ikonik fırlatmanın ardından, Astrobotic'in Peregrine iniş aracı bazı sorunlar yaşadı. Şirket, Peregrine'in yakıt sızıntısı nedeniyle muhtemelen Ay'a ulaşamayacağını açıkladı.

Ekip, dün öğleden sonra saat 3 sularında bir güncelleme paylaşarak Peregrine'deki kameranın hasarlı uzay aracının görüntülerini yakaladığını belirtti. Bu hasar, Peregrine'in uzaya yakıt sızdırmasına neden olan tahrik sisteminde bazı sorunlara yol açmış gibi görünüyor.

Astrobotic, Peregrine'in şu anda tamamen şarj olduğunu ancak Ay'ın yüzeyindeki hedefine ulaşamayacağını söylediği için bu sızıntı uzay aracına da pahalıya mal olacak. Ekip, bunun yerine, farklı şeyleri test etmek ve mümkün olduğunca çok sayıda yük ve uzay aracı operasyonunu tamamlamak için sahip olduğu zamanı kullanmayı planlıyor.

artemis

UZAY ARACINDA VEFAT EDEN ÜNLÜLERİN KÜLLERİ BULUNUYORDU

Astrobotic, paylaştığı bir başka haberde, Peregrine'in güneşe dönük sabit durumundan düşmeden önce muhtemelen yalnızca 40 saatlik bir güce daha sahip olduğunu paylaştı. Bu gerçekleştiğinde, uzay aracı, üzerinde bulunan birçok faydalı yük ile birlikte bulunduğu yörüngeden çıkarak kaybolacak.

Peregrine'in yakıt sızıntısı şirkete pahalıya mal olacak. Çünkü görev 50 yıl önce sona eren Apollo misyonlarından bu yana ABD'nin ilk tarihi iniş aracı olacaktı. Ayrıca, iniş aracında Uzay Yolu'nun yaratıcısı Gene Roddenberry ve dizinin oyuncuları gibi ünlü yıldızların insan kalıntıları ve külleri de dahil olmak üzere tonlarca bilimsel ve bilimsel olmayan yük vardı.

Bu küllerden bazıları, iniş aracı Ay'a ulaşmadan önce bırakılması planlanan bir yükün parçası ve fırlatmanın planlandığı gibi devam etmesi olası görülüyor. Astrobotic'in yakıtı bittikten sonra Peregrine ile tam olarak ne yapmayı planladığı şu anda bilinmiyor.