Ardahan'da Gürçayır'daki işletmede kuduz saptandı, çevre karantinaya alındı

Ardahan Merkez Gürçayır Mahallesi'ndeki bir işletmede bir büyükbaşta kuduz virüsü pozitif çıktı; hayvan itlaf edildi, bölge karantinaya alındı.

Yayın Tarihi: 18.08.2026 12:35
Güncelleme Tarihi: 18.08.2026 12:35

Ardahan'da Gürçayır'daki işletmede kuduz saptandı, çevre karantinaya alındı

vakaya ilk müdahale ve teşhis süreci:

Ardahan Merkez Gürçayır Mahallesi'nde hayvancılık yapılan bir işletmede bir büyükbaş hayvanın rahatsızlanması üzerine durum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine bildirildi. İhbar sonrası işletmeye yönlendirilen veteriner ekipleri, kuduz şüphesiyle hayvandan numune aldı ve kesin teşhis için örnekler Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderildi.

Laboratuvar incelemelerinde alınan numunenin kuduz virüsü açısından pozitif olduğu tespit edildi. Test sonucunun kesinleşmesinin ardından, bulaşmayı önlemek amacıyla söz konusu büyükbaş hayvan itlaf edildi.

karantina, tarama ve saha çalışmaları:

Kuduz teşhisinin ardından işletmenin bulunduğu bölge karantinaya alındı. Karantina kapsamında bölgedeki hayvan hareketleri sınırlandırılırken, veteriner ekipleri çevrede tarama ve inceleme çalışmalarını yoğunlaştırdı. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, hastalığın başka hayvanlara yayılıp yayılmadığını belirlemek için saha ziyaretleri, muayene ve örnekleme faaliyetlerini sürdürüyor.

Yetkililer, hem hayvan hem de insan sağlığının korunması amacıyla işletme ve çevresinde gerekli sağlık ve veterinerlik tedbirlerinin uygulanmakta olduğunu bildirdi. Karantina ve tarama çalışmaları devam ederken, olası temasların takibi ve gerekli sterilizasyon tedbirleri öncelikli olarak yürütülüyor.

Vatandaşlara ve hayvancılara yönelik uyarılarda, şüpheli hayvan davranışları görüldüğünde yetkililere bildirim yapılması ve temaslı hayvanlarla insanların kontrolsüz hareketinden kaçınılması istendi.

ARDAHAN'DA KUDUZ ALARMI: BÖLGE KARANTİNAYA ALINDI.

ARDAHAN'DA KUDUZ ALARMI: BÖLGE KARANTİNAYA ALINDI.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.