Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Araştırmacılar, Kuzey Grönland’da 30 cm uzunluğunda ‘dehşet canavarları’ fosili keşfetti!

Kuzey Grönland’da yaklaşık 518 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen 30 cm uzunluğunda bir solucan fosili keşfedildi. Bilim insanları, bu fosile ‘dehşet canavarları’ ismini verdi.

Yayın Tarihi: 08.01.2024 11:13
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 11:13

Araştırmacılar, Kuzey Grönland’da 30 cm uzunluğunda ‘dehşet canavarları’ fosili keşfetti!

Kuzey Grönland'da bulunan bir grup fosil, yaklaşık 518 milyon yıl önce okyanuslarda yaşamış olabilir. Bilim insanlarının varlığından bile haberdar olmadığı bu antik yırtıcılar hanedanına Timorebestia, yani "dehşet canavarları" adı verildi.

Araştırmacılar, yeni çalışmalarında, bu antik yırtıcıların 30 cm uzunluğa kadar büyüyebildiğini söylüyor. Çalışmanın yazarlarından Dr. Jakob Vinther, "Daha önce Kambriyen döneminde tuhaf görünümlü anomalokarididler gibi ilkel eklembacaklıların baskın yırtıcılar olduğunu biliyorduk" dedi.

Vinther, Timorebestia'nın çok daha küçük ve yaşayan ok solucanlarının akrabası olduğunu, eski okyanus ekosistemlerinin muhtemelen oldukça karmaşık olduğunu ve bu kapsamda, bu hayvanın içine sığabilecek birkaç avcının olabileceğini söylüyor.

fosil

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR FOSİL

Bu solucanların fosilleri de o kadar iyi korunmuş ki, araştırmacılar onları açıp kas anatomilerinin, sinir sistemlerinin ve hatta sindirim sistemlerinin kalıntılarını inceleyebildiler. Bu, daha önce hiç keşfedilmeyen bir grup canlı hakkında bize bu tür keşiflerin çoğunun izin verdiğinden daha fazlasını öğreten eşi benzeri görülmemiş bir fosil olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, sadece 30 cm uzunluğunda olmalarına rağmen, bu solucanların muhtemelen o dönemde baskın okyanus yırtıcılarından biri olduğunu ve Isoxys gibi yaygın eklembacaklılarla beslendiğini söylüyor. Bu fosiller, ayrıca bilim insanlarının çeneli yırtıcıların nasıl evrimleştiği ve nereden geldikleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı oluyor. Timorebestia'nın kafasında avını yakalamasını sağlayan bir çene vardı. Ancak modern ok solucanları kafalarındaki kıllara güveniyor.

Ekip, keşif gezisi sırasında çok çeşitli organizmalar topladı ve bu terör solucanlarının kalıntılarını incelemeye devam ederek onlar ve yıllar önce yönetilmesine yardımcı oldukları ekosistem hakkında daha fazla bilgi edinecek.