Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Araştırmacılar evrenin en parlak ve en aç kara deliğini keşfetti!

Bilim insanları, şimdiye kadar tespit ettiğimiz en parlak ve en aç kara deliğini bulduklarını açıkladı. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 26.02.2024 09:51
Güncelleme Tarihi: 26.02.2024 09:51

Araştırmacılar evrenin en parlak ve en aç kara deliğini keşfetti!

Bilim insanları uzak evrende güzel ve ürkütücü bir kozmik nesne keşfettiler. Aslında bu nesne o kadar ürkütücü ki, araştırmacılar bunun şimdiye kadar tespit edilen en aç ve en parlak kara delik olabileceği belirtildi.

Kara delik, kuasar denilen, devasa bir kara delikten güç alan bir galaksinin olağanüstü parlak çekirdeği olarak biliniyor. Bu özel kara delik güneşimizin kütlesinin yaklaşık 17 milyar katı ve bu da onu kozmik ölçümlerde bile muazzam kılıyor.

Bilim insanları, şimdiye kadarki en aç kara deliğin keşfini Nature Astronomy dergisinde yayınladı. Kara deliğin her gün bir güneşe eşdeğer miktarda enerji tükettiğini söyleyen bilim insanları, kara deliği uç noktalara taşıyor. J0529-4351 olarak bilinen kara delik aslında ilk kez birkaç yıl önce kaydedildi.7

kara delik

GÜNEŞ’İN PARLAKLIĞININ 500 TRİLYON KATI

Ancak araştırmacılar bu kara deliğin gerçek ve ürkütücü potansiyelini ancak son zamanlarda fark ettiler. Daha önce araştırmacılar J0529-4351'in galaksimizdeki parlak bir nesne olabileceğine inanıyorlardı. Fakat son gözlemler bunun aslında uzak bir nesne olduğunu doğruladı.

Şimdiye kadar tespit edilen en aç kara delik aynı zamanda bir AGN ya da Aktif Galaktik Çekirdek olarak bilinen nesne olduğu ve bunun çok enerjik olduğu anlamına geldiği aktarıldı. Bu da muhtemelen kara deliğin her gün yediği muazzam miktarda kütle ve malzemeyi açıklamaya yardımcı oluyor.

Ayrıca, kara deliğin gelecekteki gözlemleri, nasıl bu kadar büyük olduğu hakkında daha fazla bilgi edinme konusunda yardımcı olması bekleniyor.

Son olarak, kara delikten yayılan enerji Güneş’in parlaklığının yaklaşık 500 trilyon katı olduğu ve bunun da onu son derece parlak ve aç hale getirdiği belirtiliyor.