DOLAR
38,26 -0,05%
EURO
43,99 0,46%
ALTIN
4.251,37 -1,08%
BITCOIN
3.387.333,47 -1,51%

Arap ve İslam Ülkeleri, Gazze'deki Ateşkesin Bozulmasından Endişeli

Arap ve İslam ülkeleri, Gazze'de ateşkesin bozulmasından ciddi endişe duyduklarını açıkladı. Hava saldırıları sonucu sivil kayıplar vurgulandı.

Yayın Tarihi: 23.03.2025 22:00
Güncelleme Tarihi: 23.03.2025 22:00

Arap ve İslam Ülkeleri, Gazze'deki Ateşkesin Bozulmasından Endişeli

Arap ve İslam ülkeleri bakanlar komitesi, Gazze Şeridi'nde ateşkesin bozulmasından ciddi endişe duyulduğunu bildirdi. Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği’nin Gazze Temas Grubu Toplantısı sonrası bu açıklama yapıldı.

Açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Gazze'de ateşkesin bozulması ve son hava saldırılarında çok sayıda sivilin ölmesi hakkında derin bir endişe ifadesi yer aldı. Düşmanca eylemlerin yeniden başlamasıyla birlikte sivillerin ve sivil altyapının hedef alınması da kınandı.

Ateşkes anlaşmasının tamamının uygulanmasına geri dönülmesi ve esirlerin serbest bırakılması gerektiği vurgulandı. Toplantıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararı uyarınca, tüm esirlerin serbest bırakılması, düşmanlıkların kalıcı olarak sonlandırılması ve İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca, uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi ve Gazze Şeridi'ne insani yardımların hızlı, sürdürülebilir ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiği vurgulandı. Gazze'deki temel hizmetlerin yeniden aktifleştirilmesi için, özellikle elektrik ve deniz suyu arıtma tesisleriyle ilgili ihtiyaçların giderilmesi talep edildi.

Arap Planı’nın Filistin halkının kendi topraklarında hayatta kalmasını garanti ettiği belirtilerek, Filistinlilerin bu topraklardan göçe zorlanmasının kategorik olarak reddedildiği ifade edildi. Ayrıca, uluslararası topluma Gazze’nin yeniden inşası için yapılacak konferansa destek verilmesi çağrısı yapıldı.

Toplantıda, Gazze ile Batı Şeria'nın Filistin yönetimi çatısı altında birleştirilmesinin önemi üzerinde duruldu. Filistin devletinin 4 Haziran 1967 sınırları temelinde kurulmasının gerekliliği vurgulandı. Bu noktada, iki devletli çözüm çerçevesinde kalıcı barış ve istikrar sağlanması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca, İsrail'in Batı Şeria’daki saldırılarından duyulan ciddi endişe ile birlikte yerleşim faaliyetlerinin ve ev yıkımlarının barış umudunu tehdit ettiği belirtildi. Toplantıda yapılan açıklamada, "İşgalci güç olarak İsrail sivilleri korumalı ve uluslararası insancıl hukuka uymalıdır" denildi.

Son olarak, Kudüs'teki kutsal mekanların mevcut hukuki ve tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik tüm toprak ilhakı girişimlerinin kategorik olarak reddedildiği ifade edildi. Toplantıya katılanlar arasında Kaja Kallas’ın yanı sıra Ürdün, Filistin, Katar, Mısır, Türkiye, Endonezya ve Bahreyn dışişleri bakanları ile Arap Birleşik Emirlikleri Devlet Bakanı ve diğer yetkililer de yer aldı.

BM Güvenlik Konseyi, 10 Haziran’da kalıcı ateşkes ve Gazze’nin yeniden inşa sürecine dair önemli bir karar almıştı. Kahire’de düzenlenen olağanüstü Arap Birliği Zirvesi’nde ise, Gazze Şeridi’nin yeniden inşasını öngören Arap Planı kabul edilmişti.