Bist 100
10.254 0%
DOLAR
32,28 -0,18%
EURO
34,81 -0,06%
ALTIN
2.396,84 0,64%

Aracı olanlar dikkat! Trafik Sigortalarına asgari ücret ayarı geliyor

Trafik sigortası zam oranları ile alakalı olarak yeni düzenlemeler devreye girdi. Alınan kararlar doğrultusunda trafik sigortası zam oranları için belirlenen tavan fiyat bundan sonra maliyet endeksine göre belirlenecek

Yayın Tarihi: 24.04.2024 14:08
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024 14:08

Aracı olanlar dikkat! Trafik Sigortalarına asgari ücret ayarı geliyor

Trafik sigortası zam oranları ile alakalı olarak yeni düzenlemeler devreye girdi. Alınan kararlar doğrultusunda trafik sigortası zam oranları için belirlenen tavan fiyat bundan sonra maliyet endeksine göre belirlenecek. Milyonlarca araç sürücüsünü yakından ilgilendiren karar Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu  (SDDK) tarafından alındı. 

Son yıllarda artan fiyatlar ve buna bağlı olarak araç değerlerindeki değişimler göz önünde bulundurularak, trafik sigortası primlerinin hesaplanmasında yeni bir sisteme geçilmesi kararı kılındı. 1 Mayıs itibari ile devreye girecek olan yeni sistemde Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve asgari ücret artışları gibi unsurlar baz alınarak hesaplama yapılacak. 

Asgari ücretin de bu maliyet hesabında yer alma sebebi ise bu seviyeden gelir elde edenlerin de sigorta primlerinden etkilenmesi göz önünde bulundurulması olarak belirtildi. 

tll

SİGORTA SINIRLAMASI GELİYOR

Daha önce trafik sigortasında primlerde bir tavan fiyat hesaplaması yapılmaktaydı. Belirlenen rakam üzerinden poliçe satılması yasaklanmıştı. Yeni başlatılacak olan uygulamada uygulanan taban ve tavan fiyat  maliyet endeksindeki değişimlere göre belirlenerek güncellenecek.

1 MAYIS ZAM SINIRI AÇIKLANDI

Trafik sigortaları ile alakalı olarak belirlenen zam SDDK tarafından son dakika yapılan açıklama ile netleşti. Mayıs ayı için zam üst sınırının %3 olarak belirlendiği duyuruldu. 2024 yılının ilk 4 ayında ise trafik sigortasına toplamda %30'un üzerinde zam yapılmıştı.

OCAK- ŞUBAT ZAMLARINA GÖRE DÜŞÜŞ VAR

Ocak ve Şubat aylarında trafik sigortasına %10, Mart ve Nisan aylarında ise %5 zam uygulaması devreye girmişti. Mayıs ayında bu zam yüzde 3 olarak şekillendi. 

Asgari ücret artışı, Maliyet endeksini oluşturan unsurlarda büyük önem arz ediyor. azaların hasar ödemelerinin mevcut asgari ücret seviyesine göre belirlenmesi sebep olarak gösteriliyor. 

Yeni devreye girecek olan bu uygulama ile birlikte aha şeffaf ve adil bir prim sistemi oluşturulmuş olması sağlanıyor.