Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Araç sahipleri 2000 TL ceza ödemekten kurtuldu! O tarihten sonra başlayacak

Türkiye’de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlemelerine göre, Karayolları Trafik Kanunu’na istinaden, yolcu ve yük taşıyan araçların, ilin iklim koşullarına bağlı olarak yılın belli dönemlerinde kış lastiği kullanmaları mecburi hale getirilmiştir. Bu zorunluluk, Bakanlık tarafından gerektiğinde valiliklere aktarılabilmektedir.

Yayın Tarihi: 28.03.2024 08:37
Güncelleme Tarihi: 28.03.2024 08:37

Araç sahipleri 2000 TL ceza ödemekten kurtuldu! O tarihten sonra başlayacak

Türkiye’de, kış lastiği kullanımı denetimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından görevlendirilen personel ile birlikte, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki görevlileri ve belediye denetim ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. Kış lastiği kullanmayan sürücülere yönelik idari yaptırımlar uygulanmakta. İstanbul’da 25 Kasım 2023’te başlamış olan ve tüm Türkiye genelinde 1 Aralık 2023’te uygulamaya konan kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Nisan Pazartesi günü itibarıyla sona erecektir.

Kış lastikleri, 7°C’nin altındaki soğuk hava koşullarında en iyi performansı gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, yaz aylarında kullanıldıklarında, tasarlandıkları koşulların dışında kaldıkları için, performanslarında düşüş yaşanır.

Yüksek sıcaklıklar, kış lastiklerinin daha hızlı yıpranmasına ve bu da erken aşınma ile performans düşüklüğüne neden olur. Kış şartlarına özel olarak üretilen bu lastikler, sıcak hava koşullarında kullanıldığında, aracın yol tutuş kabiliyetinde azalmalara ve yakıt tüketiminde artışlara yol açar.

Yanlış mevsimde lastik kullanımı, karbon emisyonlarının artmasına ve böylece çevresel zararın artmasına sebep olur. Doğru mevsimde uygun lastikleri tercih etmek, çevre dostu bir sürüş pratiği sağlar ve ekolojik dengeye katkıda bulunur.

kış lastiği

ARAÇ LASTİKLERİ FİYAT OLARAK DEĞİŞİYOR

Türkiye genelinde yaygın olarak tercih edilen 205/55 R16 boyutundaki yaz lastikleri, piyasada 1500 TL’den satışa sunulmaktadır. Araçlarda lastik değişim ücretleri, lastik boyutlarına göre farklılık gösterir; binek tipi araçlar için bu fiyat 500 TL iken, SUV ve hafif ticari araçlar için bu maliyet 1000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Mevsim geçişlerinde değiştirilen lastiklerin saklanması, onların ömrünü uzatmak için kritik önem taşır.

Ülke çapında kolaylıkla erişilebilen lastik depolama hizmetleri, yani lastik otelleri, lastiklerinizi 6 aylık süre zarfında koruyarak saklamak için 500 ile 1000 TL arasında bir hizmet bedeli talep etmektedir.