Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Apple, “Ferret” adında yapay zekâ eğitim modeli geliştirdi!

Apple için çalışan ve Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılar, "Ferret" adlı bir yapay zekâ eğitim modelini sessizce kullanıma sundu.

Yayın Tarihi: 25.12.2023 17:20
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 17:20

Apple, “Ferret” adında yapay zekâ eğitim modeli geliştirdi!

appleApple, Ferret adında yeni bir yapay zekâ eğitim modeli geliştirdi. Ekim ayında Github'a yapılan tanıtım büyük ölçüde beklentileri karşıladı ama tanıtımı için herhangi bir duyuru yapılmadı. Ferret'in kodu 30 Ekim'de Ferret-Bench ile birlikte yayınlandı ve kontrol noktası sürümleri 14 Aralık'ta tanıtıldı.

VentureBeat'in haberine göre, ilk başta pek dikkat çekmeyen bu sürüm, cumartesi günü yapay zekâ araştırmacıları için daha büyük bir olay haline geldi. Kâr amacı gütmeyen bir tıpta yapay zekâ kuruluşunun yöneticisi olan Bart De Witte, gözden kaçan sürüm hakkında X'e bir mesaj göndererek bunu "Apple'ın etkili yapay zekâ araştırmalarına olan bağlılığının bir kanıtı" olarak nitelendirdi.

Ferret'in açık kaynak olarak yayınlanması ticari olmayan bir lisans altında gerçekleştirildi. Bu nedenle mevcut durumda ticarileştirilemeyecek. Bununla birlikte, gelecekteki bir Apple ürününde veya hizmetinde bir şekilde kullanılma olasılığı her zaman olacak.

Söz konusu model bir görüntü üzerinde çizilen bir bölgeyi inceleyebiliyor, içindeki bir sorguda kullanıcı tarafından kullanılabilecek unsurları belirleyebiliyor, tanımlayabilir ve tespit edilen unsurun etrafına bir sınırlayıcı kutu çizebiliyor. Daha sonra tanımlanan bu unsuru bir sorgunun parçası olarak kullanabilir ve bu sorguya tipik bir şekilde yanıt verebiliyor.

 

CHATGPT İLE BAŞA ÇIKABİLİR Mİ?

Örneğin, bir resimdeki bir hayvanın görüntüsü vurgulanıp geniş dil modeline (LLM) hayvanın ne olduğu sorulduğunda, yaratığın türünü ve kullanıcının bir gruptan tek bir hayvana atıfta bulunduğunu belirleyebiliyor. Ardından, daha fazla yanıt sunmak için görüntüde tespit edilen diğer öğelerin bağlamını kullanabiliyor.

Bu açıklama, Apple'ın her zamanki sır dolu duruşu yerine yapay zekâ çalışmalarında daha açık olmaya istekli olduğunu göstermesi açısından araştırmacılar için önemli olduğu belirtiliyor.

Fakat Apple için bir altyapı sorunu bulunuyor. Şirket, sahip olduğu yapay zekâ sunucularının sayısını artırmak için çalışıyor olsa da, şu anda örneğin ChatGPT ile başa baş çalışacak ölçeğe sahip olmayabilir. Bu kapsamda Apple, yeteneklerini ölçeklendirmek için diğer firmalarla çalışabilir. Fakat diğer bir yol da az önce yaptığı şeyi yapmak, yani açık kaynaklı bir model yayınlamak olabilir.