Antalya'da İki Kadın Girişimciden Topraksız Tarım ile Çilek Üretimi
Antalya'da üniversite yıllarında tanışan ziraat mühendisi iki kadın, hayallerinin peşinden giderek kurdukları serada topraksız tarım ile çilek üretmeye başladı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Eda Şimşek ve Ziraat Yüksek Mühendisi Pınar Kalkan, iş hayatına başladıkları firmanın ardından kendi üretim alanlarını kurma kararı aldılar.
Girişimcilik Yolunda Önemli Adım
Ekim 2024'te Konyaaltı ilçesi Çakırlar mevkisindeki bir dönümlük alanda topraksız çilek üretimine start veren iki girişimci, üretimin tüm aşamalarını kendileri üstleniyor. Eda Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çileğin yüksek katma değere sahip olduğunu belirterek, "Topraksız kültürde çalışmak istedik. Bu alanda üretmekten keyif alıyoruz ve pazarlaması kolay bir çeşit tercih ettik." dedi.
Üretimin Artırılması ve İhracat Hedefleri
Pınar Kalkan, topraksız tarımın sağladığı avantajlardan bahsederek, "Topraksızda 15 bin fide dikimi yaparak verimli bir üretim gerçekleştiriyoruz. İlaç ve gübreyi kontrollü şekilde dengeleyebildiğimiz için yüksek kaliteli ve sağlıklı çilekler üretiyoruz." ifadelerini kullandı. Kalkan, ihracat potansiyelleri bulunduğunu, ancak öncelikle üretim miktarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Kadın Girişimcilerin Mücadelesi
Kalkan, kadın olmalarının zaman zaman zorluk yarattığını kabul etmekle birlikte, tüm engelleri aştıklarını ifade etti. "Sıfırdan başladık ve birçok kişi bizden umutsuzdu, ancak biz başarıya ulaşmayı hedefledik." diyen Kalkan, sosyal medya platformları üzerinden gelen desteklerin de kendilerini motive ettiğini vurguladı.
Eda Şimşek ise, dört aylık çocuğuna rağmen serada çalışabildiğini ve bu durumun toplumda kadınların her şeyi yapabileceği mesajını verdiğini belirtti. "Bir erkeğin yapabildiğini biz kadınlar neden yapmayalım?" diyerek toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekti.
Antalya'da üniversiteden mezun olduktan sonra 5 yıl aynı firmada çalışan ziraat mühendisi iki genç kadın, hayallerinin peşinden giderek kurdukları serada topraksız çilek üretiyor. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Eda Şimşek ile Ziraat Yüksek Mühendisi Pınar Kalkan, mezun olur olmaz başvurdukları firmada işe başladı ve bir süre sonra girişimcilik ruhuyla kendi üretim alanını oluşturmayı hedefledi. Yeni hayallerini gerçekleştirmek için iş yerinden ayrılan 2 girişimci, geçen yıl ekimde Konyaaltı ilçesinde Çakırlar mevkisinde bir dönümlük alanda sera kurdu. Serada topraksız çilek üretimine başlayan mühendis kadınlar, bir yıl sonra alanı büyütüp, üretimi artırarak ihracat yapmayı hedefliyor.
Antalya'da üniversiteden mezun olduktan sonra 5 yıl aynı firmada çalışan ziraat mühendisi iki genç kadın, hayallerinin peşinden giderek kurdukları serada topraksız çilek üretiyor. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Eda Şimşek ile Ziraat Yüksek Mühendisi Pınar Kalkan, mezun olur olmaz başvurdukları firmada işe başladı ve bir süre sonra girişimcilik ruhuyla kendi üretim alanını oluşturmayı hedefledi. Yeni hayallerini gerçekleştirmek için iş yerinden ayrılan 2 girişimci, geçen yıl ekimde Konyaaltı ilçesinde Çakırlar mevkisinde bir dönümlük alanda sera kurdu. Serada topraksız çilek üretimine başlayan mühendis kadınlar, bir yıl sonra alanı büyütüp, üretimi artırarak ihracat yapmayı hedefliyor.