Eskişehir buluşması: anne ve bebekler birlikte hareket etti:
Eskişehir'de düzenlenen etkinlikte 75 anne ve 75 bebek aynı anda bir araya gelerek yürüyüş ve egzersiz yaptı. Etkinlik, Anne Bebek Hareket Kulübü çatısı altında gerçekleşti ve katılımcılar bir kafede düzenlenen soru-cevap bölümünün ardından Kanlıkavak Parkı'nda bebek arabalarıyla yürüyüş ve toplu egzersizler yaptı.
Organizasyon sırasında çocuk doktoru Mustafa Alper Aykanat da annelerin sorularını yanıtladı. Bir arada yapılan egzersizler ve park buluşması, hem fiziksel aktiviteye hem de annelerin sosyalleşmesine olanak sağladı; etkinlik boyunca renkli görüntüler oluştu.
kulübün kuruluşu ve amaçları:
Etkinliği başlatan spor eğitmeni ve iki çocuk annesi Eda Arslan tarafından kurulan Anne Bebek Hareket Kulübü, 'Annelik Yalnız Yaşanmamalı' vizyonuyla yola çıktı. Arslan, kulübün kısa sürede 500 anneye ulaştığını belirterek, şunları söyledi: 'Yolculuğumuz bir annenin hayaliyle başladı diyebiliriz. O anne ben oluyorum. Doğum sonrası annelerin kabul görmeme hissiyatı, arkadaş bulamama, gittikçe yalnızlaşma durumu, evden çıkamama korkusu, sorunlarını kimseye anlatamama ya da sorunlarını kimsenin anlamadığını düşünme ile yola başladık. Aslında sadece hareket etmek için değil, annenin hayatına dokunabilmek, onların yalnız olmadığını, birlikte çok güçlü olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Sosyal, fiziksel ve mental anlamda bunu süslemeye çalıştık. Hedefim, bu sosyal sorumluluk projesinin sadece Eskişehir sınırları içerisinde kalmaması. Tüm şehirlerin bu projeye dair annelerin sosyalleşebileceği, hareket edebileceği ve eğitimler alabileceği daha kapsamlı bir duruma gelmesini amaçlıyoruz. Bu konuda Anne Bebek Hareket Kulübü olarak destekler almayı umuyoruz'.
eğitmen ve katılımcı deneyimleri:
Yoga eğitmeni Dilara Kaya etkinliğe destek verenlerden. Kaya, 'Eda hocamın başladığı bu yolculukta ona bir dostu, arkadaşı olarak eşlik ediyorum. Kendim bir anne değilim, bir anneyi belki anlayamam ama anlayış gösterebilirim. Bu yolda onlarla birlikte çok şey öğrendim. Bir annenin, Eda hocamın hayaliyle başlayan bu yolculukta yaklaşık 6-7 ayda 500 anneye ulaştık. Bu yolculukta bazen anne ve bebekler, bazen de babalarında katılımı ile birlikte pilates, yoga zumba gibi egzersiz etkinlikleri ve çeşitli seminerler düzenleyerek ilerliyoruz. Hiçbir annenin yalnız hissetmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Kısa bir sürede 500 anneye ulaştık. Bizim için gerçekten çok güzel bir rakam. Umarım niceleri olur ve devam eder. Birlikte güçlü bir şekilde bu yolda yürümeye devam ediyoruz' ifadelerini kullandı.
Etkinliğe katılan annelerden Başak Uğur Çolak da kişisel deneyimini paylaştı: 'Bana doktorum tarafından lohusa depresyonu teşhisi konuldu ve aynı günün akşamı ben kulübün ilk etkinliğini sosyal medyada gördüm. İlk etkinliğe katılanlardan birisiyim. Zaman içerisinde depresyonu unuttum. Burada o kadar çok mutluyum ki çünkü çocuğum da mutlu. Çocuk çocukla büyüyor, bu yüzden çok mutluyuz. Biz bu tarz etkinlikleri kulüp içerisinde yapıyoruz. Bazı aklımıza takılan soruları uzmanına soruyoruz. Bugünkü etkinlik ortamımızda da çok fazla ses var ama herkes çok mutlu, hem çocuklar sosyalleşiyor hem de uzmanına soru sormuş oluyoruz. Böyle bir şey bizim için çok değerli.'
Organizatörler, bu tür buluşmaların yalnızca fiziksel aktivite sağlamadığını; annelerin psikososyal destek bulması, deneyim paylaşımı ve uzmanlara erişim açısından da önemli olduğunu vurguluyor. Kulübün hedefi, benzer etkinlikleri başka şehirlerde de yaygınlaştırmak ve daha geniş bir ağa ulaşmak.
Etkinlik, katılımcıların hem ebeveynlik deneyimlerini paylaştığı hem de bebeklerin bir arada sosyalleştiği bir gün olarak kayda geçti. Organizatörler, ilerleyen dönemde de grup egzersizleri, seminerler ve aile odaklı etkinliklerle yolculuğu sürdürmeyi planlıyor.
ESKİŞEHİR'DE 75 ANNE VE 75 BEBEĞİNİN AYNI ANDA EGZERSİZ YAPTIĞI ETKİNLİKTE RENKLİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI.