Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Anne babalar dikkat! Çocuğunuzda bu bağımlılık tehlike saçıyor!

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Peki bu cihazlar çocukların beynini nasıl etkiliyor? Çocukların gelişimine ne gibi etkiler yapıyor? Akıllı telefonlar risk teşkil ediyor mu? Telefon bağımlılığı ve önleme yolları nelerdir? Detaylarda...

Yayın Tarihi: 03.01.2024 14:53
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024 18:46

Anne babalar dikkat! Çocuğunuzda bu bağımlılık tehlike saçıyor!

Alman bilim insanları, akıllı telefon bağımlılığının beynin şeklini ve büyüklüğünü değiştirdiğini ortaya çıkardı. Bu değişiklikler, uyuşturucu bağımlılığına benziyor. Almanya’da yapılan bir araştırma, akıllı telefon bağımlılığının beynin şeklini ve işlevini değiştirdiğini ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumun çocukların sosyal, psikolojik ve akademik hayatlarını olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI BEYNİ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

Yapılan araştırmalar akıllı telefon bağımlılığının beynin yapısında ve işleyişinde önemli değişikliklere yol açtığını gösterdi. Araştırmacılar, 22’si akıllı telefon bağımlısı olmak üzere 48 kişinin beyinlerini MRI tarayıcısı ile inceledi. Sonuçlar ise şaşırtıcı! Akıllı telefon bağımlılarının; beynin bilgi işleme, karar verme, öğrenme, hafıza ve duygu yönünde azalmalar olduğu saptandı! Alman bilim insanları ise akıllı telefon bağımlılığının beynin şeklini ve büyüklüğünü değiştirdiğini ortaya çıkardı. Bu değişikliği de uyuşturucu bağımlılığı ile eş kılıyorlar.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILARININ BEYNİNE BENZİYOR!

Addictive Behaviors dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, 22’si akıllı telefon bağımlısı olmak üzere 48 kişinin beyinlerinden alınan görüntüleri inceledi. Sonuçlara bakılırsa bağımlıların sol ön insula, serebral ve parahipokampal korteks bölgelerinde gri madde azalması görülüyor. İnsuladaki gri madde azalmasıyla madde bağımlılığı arasındaki ilişki daha önce de gösterilmişti.

Bilim insanları, araştırmalarıyla birlikte telefon kullanımıyla beynin fiziksel değişimi arasındaki bağa ilişkin ilk kanıtı gösterdiklerini belirtiyorlar. Heidelberg Üniversitesi araştırmacıları, gittikçe popüler hâle gelen akıllı telefonların zararsız olduğuna ilişkin iddiayı sorguladıklarını dile getiriyorlar.

AKILLI TELEFONLAR ÇOCUKLARIN BEYNİNİ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

Akıllı telefon bağımlılığı, sadece yetişkinleri değil, çocukları da etkiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, 5 ile 16 yaş arası çocukların %57’si telefonlarıyla birlikte uyuyor, %39’u ise akıllı telefonları olmadan yaşayamayacaklarını söylüyor. Akıllı telefon bağımlılığı, çocukların sosyal, psikolojik ve akademik hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Korkutucu sonuçlar çocuklarda okul başarılarında düşüş, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, antisosyal bir kişilik, iletişim kurmakta zorluk gibi nedenlere yol açıyor! Akıllı telefon bağımlılığı, bilim insanları ve doktorlar arasında, özellikle çocukların bu cihazlarla daha fazla zaman geçirmeye başlamalarıyla birlikte endişe uyandırıyor. 

PEKİ AKILLI TELEFONLAR NEDEN BUKADAR BAĞIMLILIK YAPIYOR!

Aslında bu denli bağımlılık oluşturmasını anlamamak çokta zor değil...Akıllı telefonlar, insanlara pek çok kolaylık sağlıyor. İletişim, eğlence, bilgi, alışveriş gibi birçok ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Ancak bu cihazlar aynı zamanda beynimizde bazı kimyasal değişikliklere de neden oluyor. Akıllı telefon kullanırken beynimiz dopamin adı verilen bir mutluluk hormonu salgılıyor. Bu hormon, bizi ödüllendirildiğimiz hissine sokuyor ve bize keyif veriyor. Bu da bizi daha fazla akıllı telefon kullanmaya teşvik ediyor. Bu süreç, zamanla bir bağımlılık hâline gelebiliyor.

akıllı telefonların zararları

ÇOCUKLARIMIZI BU TEHLİKEDEN NASIL UZAK TUTARIZ!

Kendiniz örnek olun! Çocuklar, ebeveynlerini model alarak davranışlarını şekillendirirler. Eğer siz sürekli akıllı telefonunuzla ilgileniyorsanız, çocuğunuz da sizin gibi olmak ister. Bu nedenle çocuğunuzun yanında akıllı telefonunuzu gereksiz yere kullanmayın. Çocuğunuzla ilgilendiğiniz zamanlarda telefonunuzu sessize alın veya başka bir odaya bırakın. Çocuğunuzla oyun oynarken, kitap okurken veya sohbet ederken telefonunuzu elinize almayın. Böylelikle çocuğunuza akıllı telefonun hayatınızın merkezinde olmadığını gösterin.

Sınırlar koyun! Çocuğunuzun akıllı telefon kullanımını tamamen yasaklamak yerine, belirli sınırlar koyun. Örneğin, çocuğunuzun günde en fazla yarım saat akıllı telefonla oyun oynamasına veya video izlemesine izin verin. Bunun dışında akıllı telefonu sadece ödev yapmak veya araştırma yapmak için kullanmasını sağlayın. Ayrıca yemek saatleri, uyku saatleri ve ailece geçirilen zamanlarda akıllı telefon kullanımını yasaklayın. Çocuğunuzun akıllı telefon kullanımını takip etmek için çeşitli uygulamalar veya programlar kullanabilirsiniz.

Alternatifler sunun! Çocuğunuzun akıllı telefondan uzak durmasını sağlamak için ona alternatif aktiviteler sunun. Çocuğunuzun ilgi alanlarına göre ona kitaplar, oyunlar, oyuncaklar, hobiler veya sporlar önerin. Çocuğunuzla birlikte bu aktiviteleri yapın veya onu arkadaşlarıyla yapmaya teşvik edin. Çocuğunuzun akıllı telefon dışında da eğlenebileceğini ve öğrenebileceğini gösterin.

Bilinçlendirin! Çocuğunuzun akıllı telefon bağımlılığının zararlarından haberdar olmasını sağlayın. Ona akıllı telefonun beynini, gözlerini, vücudunu ve ruhunu nasıl etkilediğini anlatın. Akıllı telefonun sosyal ilişkilerini, okul başarısını ve yaşam kalitesini nasıl düşürebileceğini örneklerle açıklayın. Çocuğunuzun akıllı telefon kullanımının sonuçlarını fark etmesini ve sorumluluk almasını sağlayın.

çocuklarda teknoloji

 

Akıllı telefonlar, hayatımızı kolaylaştıran ve eğlendiren cihazlar. Fakat onlara bağımlı hâle gelmek, hem bize hem de çocuklarımıza zarar verebilir. Özellikle çocuklar, akıllı telefon bağımlılığının en büyük mağdurları olabilir. Aileler olarak çocuklarımızın akıllı telefon kullanımını dengelemeli ve onlara sağlıklı bir yaşam sunmalıyız. Akıllı telefonlar, hayatımızın bir parçası olabilir ama hayatımızın tamamı olmamalıdır.