yazlık bahçeden üretime:
Ankara'da ikamet eden Zeynep ve Nurullah Güven çifti, her yıl Nisan ayında memleketleri Diyarbakır'ın Çermik ilçesi Sinek Mahallesi'ndeki yazlık bahçelerine gelerek kış için hazırlık yapıyor. Hobi olarak başladıkları iş, eşinin emekli olması sonrası daha düzenli bir üretim sürecine dönüştü. Bahçede hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yetiştirilen sebze ve meyveler, hasat sonrası değerlendirilerek reçel, salça ve kurutmalık hâline getiriliyor.
Geçen yıl coğrafi tescilli Çermik biberi kullanılarak biber reçeli de üreten çiftin üretim yelpazesinde süt reçeli, kabak reçeli, vişne reçeli, domates ve biber salçaları ile çeşitli kurutmalıklar bulunuyor. Ürünler öncelikle tanıdık çevre ve akrabalara sunuluyor, talep artınca hazırlanan ürünler paketlenip gönderiliyor.
pazarlama ve gelecek hedefleri:
Çift, hazırladıkları ürünleri kargo aracılığıyla türkiye'nin 81 iline ulaştırıyor. Bu dağıtım ağı, hem yöresel tatların yaygınlaşmasına katkı sağlıyor hem de kırsal üretimin ekonomik değer kazanmasına olanak veriyor. Güven çifti, kasım ayına kadar bahçedeki ürünleri değerlendirip insan ihtiyaçlarını karşılamayı sürdüreceklerini belirtiyor.
Gelecek planlarında ise yurt dışına açılma hedefi yer alıyor; amaçları memleketlerinin yöresel tatlarını ve el emeğini daha geniş kitlelere tanıtmak. Süreç, küçük çaplı bir aile girişiminden bölgesel lezzetleri tüm ülkeye taşıyan bir modele dönüşmüş durumda.
ZEYNEP GÜVEN