Olayın gelişimi:
Ukrayna ile diplomatik temaslar, Karadeniz'de yaşanan iki olay üzerine yoğunlaştı. Lider Bordo Mavi adlı Türk işletmeli geminin 26 Ağustos tarihinde Tuapse açıklarında vurulduğu bildirildi. Bir gün sonra, gemiyi çekmek üzere gönderilen Lider Kocatepe'nin de hedef alındığı belirtildi.
Görüşmede öne çıkanlar:
Olayların ardından Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Yapılan görüşmede, Türkiye'nin saldırılara ilişkin tepkisi yetkili mercilere iletildi ve gelişmeler hakkında bilgi alındı.
Türkiye'nin uyarıları:
Görüşmede, Karadeniz'de can, mal, seyrüsefer ve çevre emniyetinin sağlanmasının zorunluluk teşkil ettiği hususu vurgulandı ve gerekli uyarıların iletildiği öğrenildi. Olayın bölgesel seyrüsefer güvenliği ve deniz trafiği üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
Diplomatik adım, söz konusu saldırılar karşısında resmi itirazın iletilmesi ve benzer olayların tekrarlanmaması için uluslararası sorumluluğun hatırlatılması amacı taşıyor. Yetkililerin açıklamaları ve takibi sürüyor.
Ukrayna Büyükelçisi, vurulan Türk gemisine ilişkin Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı