Andy Burnham İşçi Partisi'nin liderliğine bir adım daha yakın

Andy Burnham, 403 İşçi Partili milletvekilinden 322'sinin desteğini alarak parti liderliğine aday gösterildi; başka aday çıkmazsa önümüzdeki hafta lider ilan edilecek.

Yayın Tarihi: 10.07.2026 13:14
Güncelleme Tarihi: 10.07.2026 13:14

Andy Burnham İşçi Partisi'nin liderliğine bir adım daha yakın

Andy Burnham İşçi Partisi'nin liderliğine bir adım daha yakın

Andy Burnham, iktidardaki İşçi Partisi içinde 403 milletvekilinden 322'sinin oyunu alarak genel başkanlığa aday gösterildi. Bu destek, Burnham'ı parti liderliği ve dolayısıyla Başbakanlık koltuğuna bir adım daha yaklaştırdı.

Adaylık süreci

Keir Starmer'ın istifa kararının ardından başlayan adaylık başvurularının ilk günü sona erdi. Partide liderlik yarışına katılmak için en az 81 İşçi Partili milletvekilinin desteği gerekiyor. Şu ana kadar liderlik için adaylığını açıklayan tek isim olan Burnham, başka aday çıkmaması durumunda önümüzdeki hafta parti lideri ilan edilecek ve 20 Temmuz'da başbakanlık görevine başlayacak.

Burnham'ın açıklamaları ve Gazze için özür

Burnham sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Adaylık başvuruların ilk günü sona ererken, bana güven duyarak İşçi Partisi Liderliği için beni aday gösteren 322 milletvekiline derin şükranlarımı sunuyorum. Onların desteği, Britanya’nın siyasete yeni bir yaklaşım ihtiyacı olduğu yönündeki ortak bir inancı yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

Burnham ayrıca partinin Gazze'ye ilişkin ilk tepkisi için özür diledi: "Birçok insanın İsrail’in Gazze’deki askeri harekatının başlangıcında partimin doğru davranmadığını düşündüğünü biliyorum ve bunun için özür diliyorum. Verilen tepkiler, çoğu zaman yeterli olmadı. Daha iyisini yapmalıyız. İngiltere ateşkes çağrısında bulunmakta çok geç kaldı".

Arka plan olarak, Ekim 2023'te Gazze'ye saldırıların ilk haftalarında Keir Starmer, sivillere yardım ulaştırmak için insani yardım faaliyetlerine ara verilmesini desteklemiş ancak ateşkes çağrısında bulunmamıştı. İşçi Partisi ilk olarak Şubat 2024'te Gazze için acil insani ateşkes çağrısı yapmıştı.

ANDY BURNHAM

ANDY BURNHAM

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.